ZAGREB – U prisustvu Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u Sisku je danas zvanično otvoren Islamski kulturni centar sa džamijom, koji nosi ime predsednika Turske.

Otvaranju centra je prisustvovalo više hiljada građana iz cele Hrvatske, kojima je Erdogan poručio da je Islamski centar u Sisku jedan od ključnih primera saradnje Turske i Hrvatske, kao i da je gradnju finansirala turska Agencija za saradnju i koordinaciju.

HRT prenosi da je Erdogan Hrvatsku označio kao evropski primer zemlje koja poštuje prava muslimanskih vernika.

Otvaranju su prisustvovale bivša predsednika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i nekadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Pripreme za izgradnju džamije u Sisku traju godinama, a projekt je, zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inostranstva, ostvaren u poslednje tri godine. Islamski kulturni centar, kako je saopšteno iz Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, biće otvorenog tipa i dostupan svim građanima.

Objekt ima ukupno 2349,70 kvadratnih metara korisnog prostora. U njemu se nalazi džamija (molitveni prostor) površine 600 kvadratnih metara, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, venčanja i druge prilike, restoran, biblioteka sa čitaonicom, stambeni prostor za verske službenike, kao i tehnički i skladišni prostor.

Objekte edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja moći će da koriste svi građani. Tako će eć ovog vikenda u ovom centru će biti organizovan dan otvorenih vrata.

Nakon otvaranja Islamskog centra predsednik Zoran Milanović se vratio u Zagreb, a Erdogan je ostao u džamiji, preneli su hrvatski mediji.

Posetom Hrvatskoj Erdogan završava trodnevnu regionalnu mini turneju koju je započeo u BiH, a potom je boravio u Srbiji.

Erdogan i Milanović će popodne prisustvovati privrednom hrvatsko-turskom forumu, a večeras će turskom predsedniku domaćin prirediti svečanu večeru na Pantovčaku, kojoj, kako prenose mediji, neće prisustvovati premijer Andrej Plenković, koji se izvinio.

Pre večere Erdogan će se sastati sa Plenkovićem u Banskim dvorima.

Tanjug