BEOGRAD – Domaćinstva koja se greju na gas, termoakumualcione peći i ona koja mogu da kupe kubik drveta za 7.650 dinara imaće najmanje račune za grejanje ove zime, navodi se u analizi koju je objavila Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS).

Analiza je rađena za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu i 180 dana u grejnoj sezoni.

AERS navodi da je za takvo grejanje potrebna energija od oko 9.000 kWh jer je 150 kWh/m2 prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji.

Prema cenama iz prve polovine oktobra najniže troškove grejanja imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa jer će im biti potrebno 45,500 dinara.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 64,400 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Dopunjavanje TA peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 procenata, tako da oni iznose oko 88,580 dinara.

AERS navodi da grejanje korišćenjem drva u područjima Srbije gde drva imaju nižu cenu do 7.650 dinara po kubiku, i ako domaćinstva imaju novije pće koštaće 63.000 dinara.

Značajno su veći troškovi grejanja na drva ako se koristi kvalitetnije čija je cena 10.700 dinara za kubik, uz peći niže efikasnosti, pa tu iznose 96.200 dinara.

Nešto niži troškovi su za domaćinstva koja koriste pelet ali u efikasnijim pećima za ovo gorivo.

AERS navodi da su sezonski troškovi za grejanja na ugalj od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Analiza je pokazala da će najveće troškove imati oni koji koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, greju se na propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije ta domaćinstva moraju izdvojiti 155.000 dinara za električnu energiju, odnosno 167.000 dinara za propan butan gas, ili 188.500 dinara za lož ulje.

AERS navodi da je za godinu dana za 58 procenata povećane cena uglja Banovići, dok je cena ogrevnog drveta porasle za polovinu, a peleta za malo više od trećine.

Cena propan butan gasa je viša za četvrtinu, lož ulja za 45 posto.

Najmanje su povećane cene prirodnog gasa – za oko osam procenata, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15 procenata.

AERS je uputio savet građanima da pri izboru načina grejanja traže pomoć stručnjaka, te da ako su u mogućnosti izoluju stambeni prostor i promenite prozore.

Prilikom kupovine novih peći i kotlova AERS preporučuje da nabavku onih koji su energetski što efikasniji.

Tanjug