BEOGRAD – Mandatar za sastav nove vlade, Ana Brnabić predstavljajući poslanicima Narodne skupštine imena kandidata za ministre, poručila je da očekuje od ministara da daju sve od sebe, da se u potpunosti posvete svom poslu koji treba da shvate kao najveću dužnost prema svojoj zemlji i svom narodu.

„Očekujem da pokažu, u svakom trenutku, svakog dana, dužno poštovanje prema svim građanima Srbije, u čijem interesu, i za čiji interes isključivo treba da radimo. Poštovani kandidati za ministre, uvek, u svakom trenutku, imajte na umu da nema veće časti od toga da služite svojoj zemlji i svojim građanima“, poručila je ona.

Zatim je predstavila, kako je rekla, tim koji sve to što je navela u ekspozeu, treba da iznese kandidate za ministarske funkcije:

1. Prvi potpredsednik Vlade, zadužen za spoljnu politiku i bezbednost, ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić

2. Potpredsednik Vlade, ministar finansija, Siniša Mali

3. Potpredsednik Vlade, ministar odbrane, Miloš Vučević

4. Potpredsednik Vlade, ministar kulture, Maja Gojković

5. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović

6. Ministar privrede, Rade Basta

7. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković

8. Ministar za zaštitu životne sredine, Irena Vujović

9. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić

10.Ministar rudarstva i energetike, Dubravka Ðedović

11.Ministar pravde, Maja Popović

12.Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Aleksandar Martinović

13.Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov

14.Ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić

15.Ministar za evropske integracije, Tanja Miščević

16.Ministar prosvete, Branko Ružić

17.Ministar za nauku, inovacije i tehnološki razvoj, Jelena Begović

18.Ministar zdravlja, Danica Grujičić

19.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković

20.Ministar za brigu o porodici i demografiju, Darija ?isić

21.Ministar za turizam i omladinu, Husein Memić

22.Ministar sporta, Zoran Gajić

23.Ministar za brigu o selu, Milan ?rkobabić

24Ministar za telekomunikacije i informisanje, Mihailo Jovanović

25.Ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević

26.Ministar bez portfelja, Novica Tončev

27.Ministar bez portfelja, Ðorđe Miličević

28.Ministar bez portfelja, Edin Ðerlek

Brnabić je predstavljajući predlog svog tima naglasilada je ova godina u kojoj vlast podvlači crtu nakon 10 godina promena u Srbiji. naglasila da je pre deceniju srbija bila ekonomski uništena i poražena.

“Poljoprivreda je bila zapuštena, industrija rasprodata u bescenje. Infrastrukturni razvoj nije postojao. Nezaposlenost je bila preko 25 odsto, a nezaposlenost mladih preko 51 odsto. U to vreme, naša zemlja se, po svim kriterijumima, nalazila na začelju Zapadnog Balkana. Javni dug je rastao, a BDP padao. Napredni sektori poput razvoja informacionih tehnologija nisu ni postojali, a čak i kada smo mi rekli da je upravo to naša razvojna šansa, oni koji su ranije vodili Srbiju su se na to smejali”, navela je Brnabić.

Kazala je da su građani Srbije 2012. godine tražili promene i izlaz iz krize, političku i ekonomsku stabilnost, tražili od svojih izabranih predstavnika principijelne stavove i nacionalno odgovornu politiku, tražili su da se zaštite nacionalni interesi i stabilizuje ekonomija, da se Srbija spasi od propadanja, a da je SNS i koalicija okupljena oko ove stranke, preuzela je, u tako teškim okolnostima, odgovornost za Srbiju.

“Svojim radom, zajedno sa građanima, u prethodnih 10 godina, doneli smo političku stabilnost. Od tada do danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, SNS i naša koalicija, dobijaju od građana snažan demokratski legitimitet i podršku za sprovođenje politike mira, stabilnosti, dijaloga i napretka. Posvećenošću, odlučnošću i vrednim radom, Srbija je krenula napred. Od zemlje kraha, na korak od bankrota, došli smo do društva mogućnosti”, istakla je ona.

Podsetila je da je u poslednjih 10 godina, izgrađedno i rekonstruisano 135 zdravstvenih ustanova.

“KC Niš, otvoren 2017. godine, prvi je ikada kompletno završen klinički centar u istoriji Srbije. Izgradili smo oko 350 kilometara autoputeva – završili izgradnju Koridora 10, izgradili autoput do Pakovraća, započeli izgradnju Moravskog koridora. Rekonstruisali smo i izgradili 856 kilometara pruga – uključujući i prvu brzu prugu u Srbiji, Beograd – Novi Sad. Otvorili četiri naučno-tehnološka parka – u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu. Osnovali tri nova naučna instituta – i to su prvi novoosnovani naučni instituti nakon vremena SFRJ. Nakon 10 godina od zatvaranja, ponovo smo otvorili Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a nakon 15 godina Narodni muzej”, podsetila je dalje.

Navela je, između ostalog, i promenu Ustava kako bi obezbedili depolitizaciju sudstva, kako nam se nikada više ne bi ponovila 2009. godina.

Ipak, kako je naglasila, politička i ekonomska stabilnost su najveća tekovina višegodišnjeg rada.

“Politička stabilnost nam je omogućila da se borimo za nacionalne interese našeg naroda. Da nismo dostigli ovaj nivo političke i ekonomske stabilnosti ne bi bilo ni plana „Srbija 2025“, ne bismo mogli da obnavljamo našu vojsku, da donosimo suverene odluke o budućnosti našeg naroda, da štitimo naše kulturno i istorijsko nasleđe, da donosimo planove kojima pospešujemo rađanje i brigu o porodici. Ne bismo imali uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala. Ne bismo mogli da se uključimo u borbu za očuvanje životne sredine, i svakako ne bismo mogli ni na adekvatan način da se upustimo u borbu za spašavanje života naših građana tokom pandemije“,poručila je Brnabić.

Bez političke stabilnosti bili bismo, dodaje, još jedna država u problemima, država u kojoj ne odlučuju građani te države, već strane sile, shodno svojim interesima.

Sve to, uz povećanje prosečnih plata sa 330 evra na više od 700 evra do kraja godine, BDP-a na 60 milijardi evra su, dodaje, pokazatelj koliko se Srbija promenila i koliko je napredovala u poslednjih 10 godina, uprkos svim problemima sa kojima se suočavala – migratornom krizom, poplavama, pandemijom korona virusa i sukobom svetskih razmera u Ukrajini.

„Ova Vlada, i svi njeni članovi, moraju da shvate težinu svog zadatka i breme odgovornosti koju moraju da ponesu. U godinama pred nama, uprkos svemu, mi moramo da nađemo snage, načina i prostora da sačuvamo sve ono što smo podizali i gradili poslednjih godina, i moramo da nastavimo da napreduje, i ja sam ubeđena da će moderna, jaka i slobodna Srbija nastaviti da pobeđuje. Za naš narod i našu Srbiju“, zaključila je Brnabić.

Tanjug