BEOGRAD, – Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da odluka Hrvatske da zabrani Srbiji uvoz nafte preko Janafa nema veze sa uvođenjem sankcija Rusiji i ocenila da je to politička odmazda Hrvatske i neprijateljski gest te zemlje prema Srbiji.

Brnabić je za TV Hepi navela da je Srbija samo tražila da odgovaraju ubice dece, starica i da neko odgovara za te zločine posle 27 godina.

Kako kaže, nije to morao da pokrene Beograd, čak bi Srbija bila srećnija da je to pokrenuo Zagreb ili BiH – zemlja na čijoj su se teritoriji ti zločini desili.

Na pitanje da li je ta odluka neki vid sankcija Srbiji, Brnabić ističe da jeste.

“Kako nije oblik sankcija, mi 50 odsto nafte koju koristimo dobijamo preko Janafa, a sada ćemo plaćati najmanje 20 odsto više. Nemamo drugi naftovod, nemamo alternativni naftovod, a Janaf je napravila Jugoslavija, Srbija i građani Srbije i to se sada koristi protiv nas. Ova odluka je sve promenila”, kazala je premijerka.

Ukazuje i na to da zemlje EU koje imaju mnogo veći finansijsku pomoć Unije od Srbije su izuzete od te odluke, a da samo Srbija i to na inicijativu Hrvatske nije.

Na pitanje da li je to u stvari ostvarenje eventualne pretnje ako vi ne uvedete sankcije Rusiji, mi ćemo vama, premijerka kaže da nije i dodaje da je čula razne pretnje.

“Ali, ovo nije to, čak bi i to bilo bolje nego ovo jer EU nije to htela. Gradili su formulu da se to ne desi, ali Hrvatska je insistirala. Ovo je otvoreno neprijateljski akt Hrvatske ka Srbiji”, istakla je.

Ponavljajući da Srbija nema alternativni naftovod, Brnabić kaže da sve što zameraju Ruskoj Federaciji, nama su uradili.

“Mi nemamo alternativni naftovod, mi zavisimo od naftovoda preko Hrvatske, koji smo i mi pravili. Sve što spočitavaju Rusiji, sve su nama juče uradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za politički rat”, navodi.

Ističući da energetiku koriste za političke ciljeve, Brnabić kaže da sve se promenilo od juče i da više ništa nije isto ni u našem odnosu sa EU, a tek ne u odnosu sa Hrvatskom.

“Pokazali su otvoreno da su neprijateljska zemlja Srbiji”, ističe.

Na pitanje da li ugovori koje Janaf ima sa NIS moraju da se poštuju, Brnabić kaže da ne moraju i pojašnjava da su uvedene sankcije i da Srbija ne može da koristi naftu iz Rusije.

Alternativa, kako kaže, postoji, ali Srbija, naša ekonomija i građani Srbije će morati više da plaćaju naftu.

Ističe i da se Brisel i EU nisu oglasili ni po jednoj tački brutalnih napada Hrvatske na Srbiju.

indeksonline.rs/Tanjug