Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da novi saziv vlade ima „jaka imena i jako stručne ljude“ i ponovila da je u pitanju „prosrpska vlada, koja će se baviti Srbijom i braniti njene nacionalne interese“.

Ona je u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink navela i da je izborom članova nove vlade Srpska napredna stranka (SNS) „pokazala da joj nisu važne funkcije i fotelje“, već da je spremna da važne resore, poput ministarstva rudarstva i energetike, ustupi i ljudima koji nisu deo stranke, za koje misle da mogu da donesu „novu energiju i ideje“.

Ocenila je da su uradili dobar posao sa izborom za novu vladu, jer je videla „kritike da je u pitanju proevropska vlada i da zapravo predstavlja odustajanje od evropskih integracija i približavanje Rusiji“.

„Tako da, to ustvari govori da smo dobro izabrali i da smo na tom našem srpskom putu“, kazala je Brnabić.

Upitana da li je, kako se pisalo u medijima, na današnjoj sednici Predsedništva SNS došlo do rasprave kada je dosadašnja ministarka za evropske integracije odbila drugi resor, Brnabić je istakla da je „nekulturno da komentariše šta se dešava na Predsedništvu stranke kojoj pripada“.

„To služi na čast ljudima koji sa sednice Predsedništva stranke kojoj pripadaju šalju to medijima. Ne bih dalje ulazila u to“, navela je ona.

Izbor predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova za ministra za ljudska i manjinska prava i društeni dijalog, Brnabić ocenjuje da bi trebalo da ima „značaja na sve nacionalne manjine u Srbiji“.

„Svakako mi jesmo već zemlja, i po kriterijumima Saveta Evrope i nekih drugih međunarodnih organizacija, u vrhu evropske liste po poštovanju manjinskih prava. Ovo je samo još jedan korak u tom pravcu, mislim da će to ići u dobrom pravcu“, rekla je premijerka.

Na pitanje da li će dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin biti novi direktor Bezbednosno-informacione agencije (BIA), nakon što je njegovu poziciju zauzeo Bratislav Gašić, Brnabić je kazala „otom potom, prvo u skupštini da završimo sa formiranjem vlade“.

Na najave da bi neki od nezadovoljnih članova SNS mogli da napuste tu stranku, Brnabić kaže da svako pojedinačno mora da odlučuje o sebi, ali da će se ona po završetku trenutnog mandata, za koji veruje da će joj biti poslednji, „zahvaliti na časti koja joj je ukazana“.

„I biću tu i nastaviću da radim za Srbiju kroz neke druge mehanizme“, istakla je ona.

Komentarišući izmene Zakona o ministarstvima, premijerka navodi da je u pitanju „izvlačenje lekcija iz prethodnog rada“, ističući primer ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i važnost da bude samostalno.

„To ministarstvo će se baviti i cenama i trgovinom i trgovinskim maržama i robnim rezervama i svim onim što je neophodno na dnevnoj osnovi da bi građani i zemlja prošli kroz ovu krizu kao kroz pandemiju korona virusa – da izađemo na kraju jači“, rekla je Brnabić.

Istakla je i da je važno što su razdvojili ministarstvo kulture i informisanja (ministarstvo kulture i ministarstvo telekomunikacija i informisanja), uz objašnjenje da će ministar kulture „na mnogo bolji i fokusiraniji način moći da se bavi kulturom“.

„A informisanje, gde moramo da usvojimo čitav niz medijskih zakona koji su definisani medijskom strategijom imaće mnogo više pažnje resornog ministra. I konačno, predstoji nam tender za 5G mrežu, tako da je to potpuno jasno za onoga ko se ozbiljno bavi politikom i mislim da bi zaista pozdravili ovakav Zakon o ministarstvima“, kazala je premijerka.

Danas.rs