Drugi međunarodni IKT film fest koji počinje danas u Novom Pazaru trajaće tri dana.

Uz takmičarski deo, biće organoizovane brojne radionice, razgovori sa poznati autorima iz oblasti filma. Deo programa je i prikazivanje nagrađivanih dugometražnih filmskih ostvarenja.
Direktor festivala Stevan Kovačević izrazio je zadovoljstvo što će se u takmičarskom delu za glavnu nagradu, Dukat festivala boriti autori 47 ostvarenja.

“Reč je o autorima iz devet zemalja. Iz mnogo razloga verujem da je festival još kvalitetniji od prošlogodišnjeg. Iz Novog Pazara, grada domaćina stiže nam šest ili sedam filmskih priča, konkurencija je izvanredna i žiri će imati težak ali drag zadatak”, kazao je Kovačević, upućujući posebnu zahvalnost gradonačelniku Nihatu Biševcu i izvršnom direktoru festivala Huseinu Belom Memiću, bez čije bi pomoći, kako je rekao sve ostalo na nivou ideje.
Svih 47 filmova svstsno je u kategoriju kratkometražnih i dokumentarnih filmova i teme koje autori obrađuju se, prema kazivanju reditelja i umetničkog direktora festivala Stefana Arsenijevića, mogu opisati kao originalne i maštovite.

“Pilot projekat nas je prošle godine puno naučio. Ovaj festival je uzbudljiviji, slobodoumniji. Želeli smo da kroz petominitnu formu podstaknemo ne samo jasan filmski izraz autora već i njihovu potrebu za zimskim radom izbacimo u prvi plan. Film je kao što znate kolektivna umetnost, druženje i međusobni podstrek. U tom smislu pozivam nadležne da možda film uvedu u nastavne programe kao obavezan predmet jer nam je, ne zaboravite, u savremenom svetu audio – vizuelna pismenost izuzetno značajna”, poručio je Arsenijević, naglašavajući da su i pored predviđenih nagrada, apsolutni pobednici svi učesnici festivala.
O važnosti manifestacije za grad, regiju Sandžaka i našu zemlju govorio je, sa puno emocija, Novopazarac i izuzetan glumac, Vahid Džanković.

“Treba da budemo beskrajno ponosni. Odavde pričamo o filmu i živimo film kroz kreacije mladih. Festival je za ovo područje izuzetno originalna novina, dobra prilika za nove generacije. Novi Pazar ima mnogo talentovane dece koja su neverovatna, mogu svašta! Kako je sada moguće film snimiti i telefonom, verujem da vreme naše dece i ovog festivala tek dolazi”, rekao je oduševljeno Džanković.

Festival IKT film fest počinje projekcijama pristiglih radova, od 16 sati. Za 19:30 planirano je svečano otvaranje.

Tokom tri festivalska dana uz takmičarski deo, biće organizovane i brojne radionice, razgovori sa poznatim autorima iz oblasti filma.
Manifestaciju podržavaju Grad Novi Pazar i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.