LONDON – Zapadni zvaničnici se bave „pažljivim planiranjem“ u pozadini ukrajinskog sukoba, kako bi sprečili haos i paniku u svojim zemljama u slučaju da Rusija upotrebi nuklearnu bombu u Ukrajini ili blizu nje, prenosi Gardijan.

Iako se smatra da je nuklearna kriza malo verovatna, izvor je saopštio britanskom listu da zvaničnici na međunarodnom nivou preispituju planove za pružanje hitne podrške i uveravanja stanovništvu koje strahuje od nuklearne eskalacije.

Vlade su angažovane na „pametnom planiranju za niz mogućih scenarija“, rekao je zapadni zvaničnik, koji je govorio za Gardijan pod uslovom anonimnosti.

Javne kampanje, pa čak i organizovane školske vežbe u SAD, Britaniji i Zapadnoj Nemačkoj tokom Hladnog rata, o tome kako preživeti nuklearni rat, bile su predmet kritika i podsmeha, zbog njihove sugestije da je moguće preživeti sveopšti nuklearni sukob, iako bi u ovom slučaju fokus trebalo da bude na sprečavanju panike zbog straha od nekontrolisane nuklearne eskalacije, koja bi dovela da glavni gradovi budu na meti udara, piše Gardijan.

Pošto Moskva od septembra trpi neuspehe na bojnom polju u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin je pojačao nuklearnu retoriku, i poručio prošlog meseca da će koristiti „sva raspoloživa sredstva“ da odbrani rusku teritoriju, navodi britanski list.

Zapadni zvaničnik je saopštio da su komentari ruskog predsednika o upotrebi nuklearnog oružja “duboko neodgovorni” i da nijedna druga zemlja ne govori o tome.

Ponavljajući ranije poruke iz SAD, zvaničnik je rekao da bi svaka upotreba nuklearnog oružja „dovela do teških posledica za Rusiju, kao i za sve ostale”, navodi Gardijan.

indeksonline.rs/Tanjug