BEOGRAD – Svečanom primopredajom, novi ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić preuzeo je danas dužnost od dosadašnjeg ministra Aleksandra Vulina.

“Velika mi je čast što preuzimam dužnost ministra unutrašnjih poslova Srbije. Istovremeno, osećam ogromnu odgovornost kako prema pripadnicima Ministarstva, tako i prema građanima naše zemlje. Tim pre ako se ima u vidu koliko je značajna uloga MUP na planu očuvanja nacionalne bezbednosti Srbije, te sa kakvim pretnjama i rizicima se suočavamo u ovom trenutku, ali i šta nas čeka u budućnosti”, rekao je Gašić.

On se zahvalio ministru Vulinu na uspešnom vođenju MUP-a i na zapaženim i značajnim rezultatima koje je postigao kao ministar zajedno sa svima u Ministarstvu.

“Posebno da se zahvalim na iskrenoj i kvalitetnoj saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, koja je omogućila da se uspešno realizuje veliki broj složenih i teških akcija, čime su efikasno presečene kriminalne aktivnosti velikog broja grupa i pojedinaca po načinu delovanja i brutalnosti do sada neviđenih na ovom prostoru“, rekao je Gašić, a saopštio MUP.

Kako je istakao, njegov ultimativni cilj jeste postizanje još bolje reputacije MUP-a i jačanje poverenja građana u rad pripadnika tog Ministarstva.

Rekao da je da može da obeća da će uložiti celog sebe i sve svoje vreme, znanje i iskustvo u pravcu daljeg jačanja Ministarstva i postizanju još zapaženijih rezultata.

“Moj cilj je postizanje još bolje reputacije Ministarstva i jačanje poverenja građana u naš rad. U tome računam na vašu podršku i na vaše maksimalno angažovanje. Radujem se što ću svoje srce i dušu u budućnosti poveriti vama, sa uverenjem da ćemo zajedničkim naporima MUP učiniti još boljim, jačim i razvijenijim i što ćemo ga, sasvim sigurno, u narednom periodu zvati svojom kućom“, poručio je Gašić.

On je zahvalio na priređenoj ceremoniji primopredaje dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

Odlazeći ministar Vulin rekao je da mu je bila čast da vodi MUP u prethodne dve godine i naglasio da čvrsto veruje u to da će novi ministar Gašić dodatno unaprediti MUP i “voditi ga do pobede”.

“Bila mi je čast što sam imao priliku da sa vama delim hleb u protekle dve godine, da delim i nadu, da delim i brigu i što verujem da smo u protekle dve godine pokazali da je promena nabolje moguća i da je moguće raditi za Srbiju, raditi za srpski narod bez obzira gde on živi, a ne prestati služiti idealu prava i pravde”, rekao je Vulin.

Poručio je pripadnicima MUP-a da od danas rade sa Bratislavom Gašićem, čovekom u čiju hrabrost, dostojanstvo i patriotizam niko ne sumnja, a moći će od njega puno da nauči.

“Iskreno sam ponosan što on dolazi na ovo mesto i što kontinuitet borbe za srpski narod neće prestati u MUP-u. Hoću da znate da je vreme koje smo proveli zajedno, vreme koje će se u istoriji srpske policije upisati kao vreme časti, vreme napretka, vreme pobeda“, rekao je Vulin.

“Nismo obrukali zastavu, nismo obrukali zemlju, nismo obrukali Ministarstvo, i oni koji dolaze iza nas imaju priliku da rade bolje, da rade hrabrije, da rade pametnije, ali samo jedno ne mogu – da više vole Srbiju od nas, samo u tome nikom ne dam ispred sebe”, istakao je odlazeći ministar.

On se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću što mu je dao priliku da vodi MUP.

“On mi je dao priliku da budem ispred vas i da budem sa vama, i da vam kažem i sada i ovde, bez obzira gde se u životu budem nalazio, Aleksandar Vučić će biti i ostati moj predsednik, baš kao što je Srbija i srpski narod razlog mog postojanja. Stvaranje srpskog sveta nije nešto što je stvar političke funkcije, već stvar ubeđenja, baš tako i moj odnos prema predsedniku Vučiću nije stvar funkcije, već stvar ubeđenja”, poručio je Vulin.

Na kraju ceremonije, novi ministar Gašić uručio je oficirsku špadu Aleksandru Vulinu i poželeo mu uspeh u daljem radu.

Tanjug