LONDON, 31. oktobar (Tanjug) – Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli upozorio je danas Rusku Federaciju ”na ozbiljne posledice” ukoliko Moskva upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

“Trebalo bi da bude jasno da bi za Veliku Britaniju i naše saveznike svaka upotreba nuklearnog oružja promenila prirodu sukoba. To bi imalo teške posledice po Rusiju”, rekao je Kleverli, prenosi Rojters.

Kako je istakao, nijedna druga zemlja ne govori o upotrebi nuklearnog oružja, niti preti Rusiji ili predsedniku Vladimiru Putinu.

Kleverli je, komentarišući raniju izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva nije govorila o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini i da bi zapravo Kijev mogao da napravi i detonira ””prljavu bombu””, rekao da je takva retorika apsurdna i neodgovorna.

Kleverli je, takođe, pozvao Rusiju da ne blokira izvoz žitarica iz Ukrajine.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Tanjug