Pijanista Dejan Ilijić održaće solistički koncert u Centru za kulturu „Gradac“, u sali Doma kulture u Raški, u petak 21. oktobra, sa početkom u 19:30 sati.

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a ovaj Ilijićev nastup jedan je iz niza koncerata koji se održavaju u devet gradova Srbije pod nazivom „DEcentralizaciJAN“.

Ulaznice za koncert se neće prodavati. Međutim, domaćin večeri poziva publiku da, umesto kupovine karata, svako pošalje poruku na humanitarni broj po slobodnom izboru.

Dejan Ilijić je samostalno i kao lider sastava „EYOT“, nastupao u više od dvadeset pet zemalja sveta: Amerika, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka itd. Do sada je objavio šest solo albuma za srpsko i američko tržište.

O Ilijićevoj muzici pisali su mnogi, a za ovu najavu izdvajamo dvojicu doajena srpske džez scene koji su zapisali nadahnute impresije.

Gospodin Dragomir Milenković Joga, osnivač grupe Hazari kaže da je Dejan potpuno prepoznatljiv po načinu sviranja, da je svoj i originalan sa sadržajnim programom u kome preovladavaju asimetrični ritmovi Balkana i stilizovane melodijske igre deonica sa juga, a da je posebna karakteristika njegovog klavirskog izvođenja veoma izražena ekspresija, što daje izrazitu životnost, čime publiku magnetski uvlači u ono što radi.

Gospodin Vojislav Pantić, jedan od najpoznatijih muzičkih novinara, u Kulturnom dodatku Politike zapisuje: „Kao što EYOT polako zauzima značajno mesto na evropskoj džez sceni, Dejan Ilijić pokazuje da mu je već mesto među najkreativnijim pijanistima u savremenom svetu, u društvu sa Tigranom, Volnijem, Jaronom Hermanom ili Bojanom Z.“

Dejan Ilijić je komponovao muziku za televiziju i dokumentarne filmove. U njegovoj muzici se ističu emotivnost i energija, koja je postala zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solističkog rada.

Nakon Aleksinca, Prokuplja, Šida, Zaječara i koncerta u Raškoj, Dejan Ilijić nastupa u Negotinu, Gadžinom Hanu, Vršcu i u Kanjiži.

Na koncertnoj seriji „DEcentralizaciJAN“, pored ranijih kompozicija, Ilijić premijerno svira kompozicije sa svog najnovijeg albuma „DYAD III“ koji je objavljen 19. avgusta ove godine.