Naslovna REGION Bosna i Hercegovina Mediji: Vlast u FBiH moguća i bez Izetbegovićeve SDA

Mediji: Vlast u FBiH moguća i bez Izetbegovićeve SDA

Foto:Tanjug/AP/Armin Durgut

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića je, prema do sada objavljenim izbornim rezultatima CIK, ostala pojedinačno najuticajnija stranka, ali bi, prema pisanju sarajevskih medija, mogla da ostane bez vlasti, zbog malog koalicionog kapaciteta, na čemu navodno radi i međunarodna zajednica.

Prema pisanju mostarskog portala Dnevnik, mogućnosti za formiranje federalne vlade su brojne, a čini se, kažu, da je međunarodnoj zajednici posebno stalo da se upravo ovaj nivo što pre posloži – i to bez SDA.

Podsećaju da je ovog puta teren za brzo formiranje vlasti već pripremio visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnutim izmenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, tako da u ovom većem entitetu BiH, niko ne može blokirati formiranje vlasti.

Jasno je, dodaju, da je HDZ BiH faktički nezaobilazan, a u postojećoj konstelaciji snaga, sledeća stranka u koju se gleda je SDP.

Upravo od ove stranke se očekuje da će povući prve poteze, a prema informacijama portala Raport iz diplomatskih izvora, predstavnici međunarodne zajednice već su počeli da vrše pritisak na predsednika SDP Nermina Nikšića da preuzme inicijativu i krene u formiranje vlasti.

Poenta je, dodaju, da Nikšić okupi što širi blok koji bi mogao da formira vlast u Federaciji BiH, što je on već najavio u intervjuu za Federalnu TV, rekavši da se radi na tome da se proširi koalicija Trojka koju čine još NiP i Naša stranka.

Ove tri stranke već bi trebalo da imaju više glasova od SDA, a ako dođe do širenja koalicije, stve bi trebalo da postane puno jednostavnije.

Upravo u tom pravcu navodno lobiraju i insistiraju predstavnici međunarodne zajednice, a njen američki deo već je pokazao šta misli o tome da SDA čini vlast i to time što su aktuelnog premijera i Izetbegovićevog favorita za novi mandat Fadila Novalića stavili na “crnu listu” odnosno pod sankcije.

Tanjug

Exit mobile version