BEOGRAD – Potpredsednica vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je danas da su građanke i građani Srbije 5. oktobra 2000. godine odbranili izbornu volju i porazili mračnu politiku koja je zemlju izolovala od celog sveta, vodila u ratove i ekonomski uništila.

„Devedesete godine prošlog veka su najmračnija stranica u modernoj istoriji Srbije zbog katastrofalne politike koja je zemlju uvela u nekoliko ratova, sankcije i međunarodnu izolaciju, uz represivno ophođenje prema sopstvenim građanima. Umesto uništavanja budućnosti Srbije, građani i građanke su odbacili tu politiku i opredelili se za otvaranje prema svetu, evropske integracije, za razvoj, demokratiju, poštovanje ljudskih prava. Ponosna sam na to što sam, kao i stotine hiljada drugih ljudi, bila tog dana na protestu ispred Skupštine Srbije, jer istinski verujem u promene režima koji ne rade u interesu države i njenog društva“, rekla je ona.

Mihajlović je navela da je svesna sam da, posle promene vlasti 5. oktobra, Srbija nije dostigla sve čemu su težili njeni građani, što ne umanjuje značaj tog dana, ali opominje da je pred puno posla i borbe za prosperitetniju Srbiju, uz poštovanje prava svih u vremenu koje sledi.

Potpredsednica vlade je rekla da se Srbija 5. oktobra 2000. godine opredelila za to da postane deo evropske porodice naroda i da za Srbiju nema drugog puta osim članstva u EU, saopštila je pres služba potpredsednice vlade.

„Srbiji je mesto na Zapadu i članstvo u EU je naš strateški cilj. I da hoćemo, ne možemo u druge delove sveta, jer pripadamo Evropi, i veoma je važno da u situaciji kada je svet na korak od svetskog sukoba budemo jasni i da pokažemo da za Srbiju nema trećeg puta osim članstva u EU“, rekla je ona.

Tanjug