KALIFORNIJA – Istraživači bezbednosti u kompaniji McAfee otkrili su 16 zlonamernih mobilnih aplikacija koje su uspele da se “ušunjaju” u Google Play, zvaničnu prodavnicu aplikacija za Android.

Reč je o takozvanim “kliker” aplikacijama koje su posebna kategorija reklamnog softvera koji učitava oglase u nevidljivim “prozorima” i u pozadini samostalno “klikće” na njih da bi ostvario prihod za svoje operatere.

Efekat ulaza ovakvih “virusa” na uređaj može biti pad performansi, odnosno “usporen telefin”, pregrevanje, povećana potrošnja baterije i povećani troškovi mobilnog i interneta uopšte.

Svih 16 aplikacija je uklonjeno sa Google Play-a nakon što ih je McAfee prijavio, a imale su ukupni broj instaliranja od čak 20 miliona.

Najgora, kako kažu, je “DxClean”, koja je instalirana pet miliona puta pre nego što je uklonjena, navode na sajtu McAfee.

Ova aplikacija je imala i relativno dobru pozitivnu ocenu korisnika od 4,1 od 5 zvezdica.

Naime, DxClean se predstavljao kao “čistač” i optimizator sistema, obećavajući da će otkriti uzroke usporavanja sistema i zaustaviti smetnje reklamama, ali je obavljala potpuno suprotne radnje u pozadini. Kod ovakvih aplikacija, da bi ostala neprimetna zlonamerna operacija ne počinje u prvom satu nakon instaliranja aplikacije, već odlaže njen početak kada korisnik aktivno koristi uređaj. Neki od načina da korisnici otkriju da li su aplikacije ove vrste prisutne na uređaju je da provere potrošnju baterije i interneta, tako što će na neko vreme prestati da koriste uređaj.

Ako je sistem ostao nekorišćen neko vreme – nema opravdanja za veću potrošnju baterije i povećanu potrošnju interneta.

Ove aplikacije ne prikupljaju i ne kradu osetljive podatke, ali ugrožavaju korisnike, jer osim što usporavaju performanse uređaja dovode i do povećane potrošnje interneta, a korisnici često toga nisu svesni.

Aplikacije koje je McAfee naveo u svom izveštaju, najčešće se predstavljaju upravo kao aplikacije za “čišćenje” i poboljšanje sistema telefona, a navedene su: Junk Cleaner, EasyCleaner, Power Doctor, Super Clean, Full Clean – Clean, Fingertip Cleaner, zatim Quick Cleaner, Keep Clean, Windy Clean, Cool Clean, Strong Clean i Meteor Clean.