Grad Novi Pazar raspisao je pre nekoliko dana javni poziv za energetsku sanaciju objekata.

„Konkurs je vrlo sličan dosadašnjim koje je min. energetike i grad Novi Pazar raspisivali a ticalo se zamene ložišta i ugradnje solarnih panela. Mogu da se prijave svi vlasnici obekata, uz uslov da imaju građevinsku dozvolu, da su u ozakonjeni u postupku ozakonjenja ili da su kroz proces legalizacije došli do građevinske dozvole. Reč je o sanaciji obekata u termičkom smislu što podrazumeva fasade, zamenu stolarije ali i nešto potpuno novo: ugradnju toplotnih pumpi I solarnih kolektora za pripremu tople vode rekao je Faruk Suljević, šef odseka za razvoj i realizaciju projekata, pojašnjavajući značaj ovakovog sistema.

“Nama je cilj da građani, u svrhu smanjenja potrošnje električne energije ali i smanjenja zagađenja, svoje interesovanje usmere ka ugradnji toplotnih pumpi. Predviđen je uslovima javnog poziva i član koji se tiče ugradnje solarnih kolektora za proizvodnju tople vode. Svi koji u domaćinstvu troše dovoljne količine tople vode mogu da učestvuju i na tom konkursu“, rekao je Suljević.

Posebno je značajno da na javni poziv mogu da se prijave i stambene zajednice što je jedna vrsta novine u odnosu na prethodne javne pozive sličnog tipa.

Uslovi za njih su, prirodno, nešto drugačiji. Stambena zajednica mora biti registovana i iznos opredeljenih sredstava po jednom stanu je nešto manji ali su u zbiru uslovi za članove zajednice su izuzetno povoljni.

Grad Novi Pazar i Ministrstvo energetike zajedno su opredelili 30 milona dinara i mislimo da će ovaj poziv značajno unaprediti situaciju kada je reč o smanjenju zagađenosti u gradu“ rekao je Suljević.

U zavisnosti od mere za energetsku sanaciju objekata za koju pojedinac konkuriše, različiti su udeli finansijskih sredstava koja neko može dobiti posredstvom javnog poziva. Na primer, za izradu fasade reč je o iznosu do 210 hiljada dinara dok za neke druge mere, novčani iznos može biti manji ili veći.

Javni poziv za energetsku sanaciju objekata je dostupan na zvaničnoj stranici grada Novog Pazara ( http://www.novipazar.rs/oglasi-i-konkursi) procedura za preuzimanje obrazaca sa ovog linka je jednostavna, a popunjena dokumenta je potrebno predati na šalterima GU, svakog radnog dana od 8 do 15 sati. Konkurs je otvoren do 27. oktobra ove godine.