Nekoliko nevladinih organizacija iz Novog Pazara zatražilo je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da preispita odabir primljenih kandidata na osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Sandžački odbor za ljudska prava, Urban-In i DamaD u saopštenju za javnost traže da javnost ima uvid u dokumentaciju koja se odnosi na ovaj konkurs, kao i da se javno iznesu podaci koliko je Bošnjaka konkurisalo i zašto su odbijeni.

“Javnost zahteva odgovore na ta pitanja i ako oni izostanu, građani, nevladine organizacije i sve relevantne institucije će ostati u uverenju da je razlog odbijanja upravo nacionalna pripadnost mladih Bošnjaka koji su konkurisali. Izjava Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu, o prijemu kandidata na ovu obuku je krajnje neodgovorna, uvredljiva i diskriminatorna“, navodi se u ovom saopštenju.
Oni smatraju da je MUP bio dužan da postupa integrativno i da primeni mere afirmativne akcije, sa ciljem poboljšanja položaja Bošnjaka.

MUP je ranije danas saopštio da je uvređen izjavama pojedinih predstavnika bošnjačke nacionalne manjine, jer “za vatrogasce nacionalna, verska ili rodna pripadnost nikada nisu, niti će ikada biti uslov za prijem u porodicu, najhrabrijih i najhumanijih ljudi”.

Oni su u saoštenju za javnost naveli da se među 1.849 kandidata koji nisu prošli selekciju za prijem na obuku vatrogasno- spasilačku jedinicu nalaze i Srbi, Mađari, Rumuni, pripadnici drugih nacionalnosti, ne samo Bošnjaci.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić ranije je rekla da je ministar Vulin uvredio Bošnjake izjavom da se kandidati za vatrogasce biraju na osnovu sposobnosti, a ne nacionalnoj pripadnosti.