„Kakvo Bošnjačko nacionalno vijeće nam treba?“, centralno je pitanje istoimenog okruglog stola organizovanog od strane Akademske inicijative „Forum 10“. Odgovore na to ali i druga važna pitanja u susret izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, pokušali su da daju akteri političke, kulturne i društvene scene Sandžaka.

Učesnici okruglog stola sagledavali su i analizirali rezultate i buduće izazove u oblastima koje su u nadležnosti BNV. Organizatori kažu da je okrugli sto okupio mnoge aktere i da se u ovom događaju ogleda i kampanja za izbore za BNV koja protiče u korektnoj atmosferi, istakli su.

Kandidatkinja za vijećnicu sa liste „SDP – Husein Memić“, Samira Ćosović iz Prijepolja kaže da ta lista na osnovu dosadašnjih rezultata stranke ima kapaciteta da realizuje projekte od interesa za sve Bošnjake u ovoj zemlji. Naglašava da sve što je urađeno u Prijepolju za bolji položaj Bošnjaka, urađeno je zahvaljujući SDP-u.

Nosilac liste “Jedinstveno za slobodno BNV – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, kaže da su otvoreni razgovori korak ka saradnji i rezultatima. Uvjerena je da se okrugli sto organizuje kao rezultat aktuelne relaksirane kampanje, takvo stanje okupilo je učesnike izbornog procesa da diskutuju.

Nosilac “Bošnjačke liste”, koja je u fazi prikupljanja potpisa podrške, Esad Džudžo, kaže da je u toku veoma relaksirana predizborna kampanja i da on sa svojom, kako je rekao ekspertskom listom ima jasne ciljeve.

Prvi sa liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“, koja je u fazi prikupljanja potpisa za kandidovanje liste za izbore za BNV, Admir Muratović, kaže da su ovo najznačajniji izbori za BNV u zadnjih 12 godina. Kaže da su razgovori i saradnja nužni u interesu Bošnjaka, bez obzira na sve razlike koje postoje među listama.

Pozivu da prisustvuju okruglom stolu nisu se odazvali predstavnici liste „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“.

Akademska inicijativa „Forum 10“ ovaj događaj je organizovala uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani 13. novembra.