BEOGRAD – Koristim ovaj dan da vam kažem koliko ste važne, koliko je vaše mišljenje bitno i koliko svet zavisi od vas, poručila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović povodom Međunarodnog dana devojčica.

“Ovo je dan u kojem slavimo naše devojčice i sve ono što one jesu i što bi mogle biti”, poručila je Mihajlovićeva u čestitci povodom 11. oktobra – Međunarodnog dana devojčica, koji su Ujedinjene nacije proglasile 2012. godine.

Navela je da od osnivanja Koordinacionog tela zamisao bila da se napravimo bolji svet za devojčice.

“Da iniciramo pravednije zakone, da stvorimo više prilika, da se izborimo za veću jednakost i da budemo ravnopravne. Da danas vi, a sutra vaša deca, žive u boljem svetu nego što su živele naše majke i bake”, izjavila je ona.

Istakla je da je ponosna što devojčice u Srbiji odrastaju u državi koja se bori da proširi njihova prava, a ne da ih uskrati.

“Vi, devojčice, buduće preduzetnice, doktorke, političarke, sportistkinje, liderke, donosioci odluka- vi ste naša budućnost. Jedna devojčica može da promeni svet i ne dozvolite da vam iko kaže da ta devojčica niste baš vi!”, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da promene dolaze sa idejama i maštom i pozvala devojčice da sanjaju, maštaju, obrazuju se, govore naglas, bore da se njihov glas čuje i nikad ne utiša.

“Sačuvajte uvek svoju intelektualnu nezavisnost i vlastito promišljanje!”, poručila je Mihajlovićeva devojčicama.

Kao do sada vidljive rezultate, ona je navela smanjenu razliku u platama, nove zakone, više žena uključenih u obrazovanje i nauku, i to što sada imamo više žena nego ikada na vodećim pozicijama.

“Međutim, naš posao ne prestaje ovde, mi nastavljamo da se borimo dok svaka žena i devojčica ne oseti punu ravnopravnost i jednakost prilika. Želim da kažem da osnažene devojčice odrastaju u osnažene žene, a osnažene žene menjaju svet“, navodi se u čestitci.

Tanjug