BEOGRAD – U okviru Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, danas je otvoren Centar za autizam, koji će raditi po principu dnevne bolnice u okviru koje će se obavljati dijagnostika i tretman dece.

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu je ustanova sa najdužom tradicijom u ovom delu Evrope u zbrinjavanju i dijagnostici razvojnih neuroloških i psihijatrijskih poremećaja, rekla je za Tanjug v.d. direktorka te klinike dr Jelena Ðorđević.

“Zahvaljujući našem iskustvu i inicijativi Ministarstva zdravlja zbog prepoznate potrebe za višim stepenom pružanja zdravstvene zaštite ovoj osetljivoj populaciji, danas je otvoren Centar za autizam. On će raditi po principu dnevne bolnice, dakle parcijalne hospitalizacije, u okviru koje se vrši dijagnostika i tretman dece iz spektra dece sa autizmom”, ističe dr Ðorđević.

U Centru će raditi multidisciplinarni tim stručnjaka uz moguću dodatnu dijagnostiku različitih drugih somatskih pridruženih oboljenja”, kaže ona.

Pojašnjava da će za svakog pacijenta biti izrađen individualni, personalizovani plan lečenja sa reevaluacijom stanja na svakih šest meseci.

“Ono na šta smo posebno ponosni u ovom Centru danas, jeste senzorna soba koja predstavlja specijalizovanu terapijsku sobu u okviru koje se vrši tretman, odnosno stimulacija čula, a sa ciljem da se postigne senzorna integracija, jer je poznato da se određeni problemi kod dece sa autizmom javljaju usled postojanja disbalansa na nivou senzorne integracije. Takođe, prvi put se uvodi terapija sa životinjama, tu će biti naš pas Laza, za emocionu podršku ovoj deci, jer su poznati benefiti koje deca sa autizmom mogu imati od takvog tretmana”, kazala je dr Ðorđević.

Na Kliniku se, pojašnjava ona, dolazi sa uputom koji izdaje izabrani lekar a na kome je naznačen uput za Centar za autizam.

Podršku klinici za otvaranje Centra za autizam pružili su Ministarstvo zdravlja i Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”.

Ministarstvo zdravlja doneće zakonsku regulativu koja će pomoći da deca, za koju se sumnja da imaju autizam, dođu u Centar za autizam na pravu dijagnostiku i pravovremenu terapiju, rekao je prilikom otvaranja tog centra državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović.

“To je prava mera koja omogućava da adekvatno lečimo decu sa autizmom. Ono što moramo da naglasimo to je da, ne samo autizam gde smo danas svedoci otvaranja Centra za autizam, u saradnji sa klinikom Laza Lazarević, predstavlja važan korak gde Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar snažno podržavaju, ne samo ovakve interaktivne stvari između dve klinike, nego i šire”, kaže dr Sazdanović.

On poziva i ostale dečije klinike da, kako kaže, dobro razmisle o onome što su danas glavni priroriteti.

“Danas je Dan mentalnog zdravlja, a mi smo posle dve godine pandemije sada potpuno drugačiji, nego što smo bili pre dve i po godine, i tek možemo da očekujemo razne mentalne probleme. Treba dobro razmisliti o našem mentalnom zdravlju, ali i mentalnom zdravlju te dece koja su prošla kompletni stres zajedno za nama”, poručio je Sazdanović.

Imajući u vidu da se Klinika “Laza Lazarević” bavi adultnom psihijatrijom, lekari sa te klinike davaće besplatnu psihološku pomoć roditeljima koji će biti regrutovani upravo odavde sa Klinike za decu i omladinu, istakla je v.d. direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” dr Ivana Stašević Karličić.

“Klinika Laza Lazarević je ponosna što je deo ovog projekta i što će pomoći Ministarstvu zdravlja da obogati dijapazon usluga za ovu ranjivu grupu. Uz to, postojaće 24-časovna telefonska podrška putem SOS servisa za zaštitu mentalnog zdravlja, 0800 309 309, besplatni servis opcija 5 kako živeti sa autizmom”, kazala je dr Stašević Karličić.

Ona navodi da je aplikacija “Uvek za tebe” unapređenja i dostupna svim korisnicima Gugla(Google) i Epla (Apple).

“To je još jedan način putem kojeg se građani takođe mogu edukovati o tome kako da se suoče sa ovom teškom situacijom i pripreme za nove izazove”, zaključuje dr Stašević.

indeksonline.rs/Tanjug