Poslednjih nekoliko meseci nestrpljivo smo iščekivali borbu Charlesa Oliveira i Islama Makhacheva. Dvojica najboljih u lakoj kategoriji večeras su se napokon obračunali u kavezu.

Dagestanac Islam Makhachev ušao je u ovaj meč kao favorit, a tu ulogu je i opravdao. Khabibov naslednik upisao je 11. pobjedu u nizu, a time je ujedno prekinuo Oliveirin niz od 11 uzastopnih pobeda.

Odmah je Oliveira dao do znanja da neće previše respektovati Makhacheva i boriće se u svom uobičajenom stilu. Zauzeo je Oliveira sredinu kaveza, ali nakon samo 30 sekundi, Makhachev ga je srušio i upustio se u opasnu igru s Oliveirom koji je majstor partera. Oliveira je pogađao laktovima iz donje pozicije, ali Makhachev je bio dominantniji u gornjoj poziciji. Uspeo je Oliveira ustati dve minute nakon početka borbe, dok je Makhachev pokušavao proći gard. Vrlo brzo Islam je džudo bacanjem vratio Oliveiru u parter i ponovno je zauzeo gornju poziciju u zatvorenom gardu. Islam je dovukao Oliveiru do ograde kaveza i svog ugla gde je mogao slušati savete Khabiba Nurmagomedova i ostalih članova svog ugla. Povremeno bi Islam zadavao udarce levom rukom, ali nije napravio konkretniju štetu. Rutinski je kontrolisao Oliveiru iz gornje pozicije, a udarce je bacao u meri dovoljnoj da ih sudija ne vrati u početni stav. Oliveira je sedam sekundi pre kraja borbe bacio ‘‘upkick‘‘ koji se mogao puno opasnije završiti po Islama, ali nije ga Brazilac uspeo čisto pogoditi. 

Nije se Islam hteo previše upuštati u lude razmene na nogama i brzo je krenuo po rušenje u drugoj rundi. Borci su završili u klinču, a Oliveira je bio blizu rušenja, no ne dovoljno blizu da sruši Islama koji ga je potom pritisnuo uz ogradu kaveza. Islam je lepo parirao i na nogama. Dobro je kontrolisao distancu, a Oliveirine napade lepo je eskivirao. Dve minute pre kraja runde Makhachev je desnim krošeom bacio Oliveiru na pod, a brzo je uočio priliku za ‘‘arm triangle‘‘ gušenje. Kada Islam Makhachev zaključa to gušenje, tu izlaza više nema. Vrlo brzo Oliveira je tapkao, a UFC-ova laka kategorija dobila je novog prvaka.

Plan Khabibovog pokojnog oca Abdulmanapa je ostvaren! Islam Makhachev preuzeo je tron koji je do pre dve godine držao njegov veliki prijatelj Khabib Nurmagomedov. Najavljivao je Khabib mesecima unazad da će njihove sambo veštine nadjačati Oliveirin BJJ (brazilski jiu-jitsu). Tako je uistinu i bilo, a Khabib Nurmagomedov očito je znao o čemu priča.

Šta dodati, osim da je ovo bio fantastičan nastup i dominacija Islama Makhacheva od samog početka pa do kraja koji je nastupio drugom polovinom druge runde.

Charles Oliveira zasigurno će se vratiti još jači, ali prvak lake kategorije više ne nosi to ime. Prvak lake kategorije sada je Islam Makhachev i biće zanimljivo videti može li iko stati na kraj ovako dobrom borcu.

UFC 280 event opravdao je očekivanja. Šteta zbog meča Sterlinga i T.J. Dillashawa u kojem je Dillashaw već na samom početku povredio rame, ali većina ostalih mečeva itekako je opravdala očekivanja i mogli smo uživati u visokokvalitetnom i uzbudljivom MMA-u.

indeksonline.rs/fightsite.hr