BEOGRAD – Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas da sednica Predsedništva SNS još uvek nije zakazana, a da je moguće da će biti održana 23. oktobra, te dodao da će nova vlada svakako biti izabrana u roku.

Vučević je za TV Prvu rekao da ne zna da li će Srbija novu vladu dobiti baš 27. oktobra, ali da su to tehničke stvari – da li će vlada biti izabrana tada ili nekoliko dana kasnije, što je u roku.

On je najavio da će na sednici Predsedništva, SNS definisati koalicione partnere, zbog čega je važno da joj prisustvuju svi važni državni akteri iz SNS.

Naveo je da ima naznaka oko SPS i Jedinstvene Srbije, te da će sednica biti prilika da utvrdi politika i kadrovska rešenja.

Dodao je da će već iz Zakona o vladi i ministarstvima biti vidljiva kontura nove vlade.

Vučević je rekao da, ne samo da će u Vladi Srbije biti zatupljeni Bošnjaci, već i će to biti najikluzivnija vlada do sada, kada je reč o manjinskim partijama, čime će se pokazati da je Srbija kuća svih njenih građana.

Najavio je snažnije učešće Saveza vojvođanskih Mađara, kao i da će pored njih i Bošnjaka možda još neka manjina imati mesta.

“Ne bi bilo fer da ja kažem, a da ne kaže mandatarka Ana Brnabić”, odgovorio je on na pitanje o raspodeli resora u budućoj vladi.

Vučević je najavio da će Siniša Mali ostati potpredsednik i ministar finansija, te da će Ivica Dačić biti prvi zamenik premijera i verovatno će pokrivati resore koji se spominju.

“Mnogo je važnija energija vlade, da ne bude disonatnih tonova”, rekao je on.

Upitan o zahtevima dela opozicije oko “Ujedinjenih”, da se uvedu sankcije Rusiji, Vučević je rekao da bi bilo korektno da su to govorili i u predizbornoj kampanji.

Podsetio je da neke političke opcije traže da se Srbija deklariše da neće nikad uvesti sankcije Rusiji.

“Ne treba da se izjašnjavamo dnevno, nego da vodimo svoju politiku. Pustite da radimo svoj posao. Odluke donete na najvišim državnim organima nisu promenje”, rekao je on.

Upitan da komentariše stavove ministra Vulina, Vučević je rekao da ima i ministara koji traže uvođenje sankcija Rusiji.

“To ne treba da se čuje od članova vlade. Oni treba da slede definisanu poliku. Mogu stavove da iznesu na sednicama vlade, i radnim telima. Kada se nešto izglasa ili to pratite, ili kažete da niste deo tima”, poručio je on.

Naglasio je da kad se utvrdi poltiika onda to treba da se prati snihronizovano.

“Pustite državu da ne pokaže sve svoje karte. Jer će nam karte videti oni koji nam ne žele dobro. Da ne ponovimo greške iz 30-ih godina prošlog veka, dosta smo stradali”, poručio je on.

Povodom pritisaka oko KiM Vučević je rekao da je Srbija spremna da razgovara, ali nikada da prizna nezavisnost KiM, niti da bude deo UN.

“Voleli bismo istorijski sporazum sa Albancima, ali nije moguće da se traži da Srbija bude na kolenima i izgubi sve”, rekao je on.

Vučević je rekao da je KiM više od veka otvoreno pitanje, te da za taj “Gordijev čvor” nema nema savršenog rešenja.

Istakao je da posebno frustrira situcija u kojoj su državama puna usta narativa o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a da po pitanju KiM, ti isti ne govore tako, već spominju realnost, da se radi o posebnom slučaju koji bi Srbija trebalo da prizna.

Naveo je da rat u Ukrajini svet deli na dva tabora, te da se ne dozvoljava malim državama da misle svojom glavom.

Rekao je da Srbija 10 godina vodi samostalnu i slobodarsku politiku pa tako “štrči” i nije dobar primer.

Tanjug