BEOGRAD – Spoljnopolitički analitičar Siniša Ljepojević ocenjuje da preliminarni rezultati opštih izbora u BiH nisu veliko iznanađenje, kao i da su još jednom potvrdili da je Republika Srpska u osnovi politički podeljena.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH predsednički kandidat SNSD Milorad Dodik osvojio je 48,80 odsto podrške, dok je kandidat PDP-a Jelena Trivić osvojila 42,69 odsto, a Ljepojević navodi da je takav rezultat očekivan.

Ljepojević kaže za Tanjug da nisu iznenađenje ni preliminarni rezultati izbora u Federaciji BiH i to što je predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izgubio u trci za člana bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

“Njegova partija SDA dobro stoji, ali on lično već dugo vremena nije baš toliko omiljen u javnosti, prema tome ni to nije iznanađenje”, kazao je Ljepojević.

Dodao je da još uvek nije jasno ko će biti hrvatski član Predsedništva, kao i da bi oko tog izbora moglo da bude nekih problema.

Ljepojević je naveo da su opšti izbori koji su održani juče pokazali i da će problemi u Federaciji BiH biti nastavljeni, podsećajući da nisu formirali vladu već četiri godine.

“Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit je krajnje neobično na sam dan izbora promenio neke elemente uređenja Federacije i izbornih pravila kako bi sprečio blokadu odlučivanja koja još uvek traje”, kazao je Ljepojević.

indeksonline.rs/Tanjug