MOSKVA – Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je u danas da je Ukrajina izvela “terorističke akte” protiv Rusije i obećao da će reagovati žestoko, ako se oni nastave.

Putin je, tokom obraćanja na zasedanju Saveta za bezbednost Rusije, rekao da je Moskva pokrenula raketne napade dugog dometa na energetsku, vojnu i komunikacionu infrastrukturu Ukrajine, prenosi Tas s.

Putin je dodao da će Rusija oštro odgovoriti na sve dalje napade Ukrajine.

„Ukoliko se pokušaji terorističkih akata nastave na našoj teritoriji, odgovori Rusije će biti žestok i po svojim razmerama odgovarati nivou pretnji stvorenih po Rusku Federaciju. U to niko ne bi trebalo da sumnja“, rekao je Putin.

Naglašava da je očigledno je da su ukrajinske tajne službe naručile, organizovale i izvele teroristički napad sa ciljem da se uništi kritična ruska civilna infrastruktura.

Ruski lider je govorio i o pokušajima ukrajinskih vlasti da dignu u vazduh jednu od deonica gasovodnog sistema Turskog toka.

“Izvršen je niz drugih terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina nad elektroenergetskim objektima i infrastrukturnim objektima za transport gasa naše zemlje, uključujući i pokušaj podrivanja jedne od deonica gasovodnog sistema Turskog toka”, rekao je Putin.

Dodaje da je sve je to dokazano, prema objektivnim podacima, uključujući svedočenja samih pritvorenika, izvršilaca ovih terorističkih napada, prenosi ruska agencija.

Pored toga, ruski lider je optužio Ukrajinu za akte nuklearnog terorizma – granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje i pokušaje sabotiranja ruske nuklearne elektrane Kursk.

“Specijalne službe Ukrajine izvele su i tri teroristička napada na rusku nuklearnu elektranu Kursk, u više navrata podrivajući visokonaponske vodove elektrane”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je, kao rezultat trećeg takvog napada, elektrana oštećena, ali da je šteta otklonjena u najkraćem mogućem roku i da ozbiljnih posledica nema.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da je Rusija izvela raketne napade na brojne ukrajinske gradove, a prema podacima policije Kijeva, identifikovano je pet žrtava napada, dok je 12 ranjeno, preneo je Rojters.

Nekoliko ukrajinskih gradova ostalo je danas bez struje i vode nakon što je desetine ruskih projektila ispaljeno na gradove širom zemlje.

Tanjug