PRIJEPOLJE – Bošnjačko srpski savez BOS S osnovan je danas na sednici Iniicjativnog odbora stranke u Prijepolju, a za predsednika IO stranke izabran je Samir Tandir.

Za zamenika predsednika IO BOS S-a izabran je doktor socioloških nauka Admir Muratović, potpredsednica je istoričar umetnosti Nađa Zečević, a sekretar advokat Sabahudin Hajdarević.

Tandir je naveo da nije slučajno što se stranka osniva u Prijepolju, jer je je Prijepolje simbol, ne samo u Srbiji već u regionu, dobrih međuljudsih i međunacionalnih odnosa koji se prenose s kolena na koleno, da ideja nije nova, već su je baštinili „dobri Bošnjani i dobri Srbi“.

„Mi danas pravimo savez dobrih ljudi, sa plemenitom namerom, jasnom vizijom i ciljem da se sa izazovima koji su pred nama suočimo zajedno. Jasno nam je da ćemo imati protivnike, već ih vidimo, ali mi ne odustajemo i nikad se ne predajemo i zato odlučno idemo napred u zajedničku budućnost“, rekao je Tandir.

On je naveo da su, uprkos brojnim istorijskim izazovima i ratovima, Bošnjaci i Srbi jedini narod na Balkanu koji deli svoj životni prostor stotinama godina unazad i da će tako biti i u budućnosti, te da se među delegatima BOS S nalaze oni koji su 2007. branili Islamsku zajednicu i 2019. na litijama branili srpsku pravoslavnu zajednicu.

„Kao što je dr Mehmed Spaho pravio savez sa dr Milanom Stojadinovićem koji je rezultirao jednom od najefikasnijih vlada na ovim prostorima, kao što je akademik Muamer Zukorlić pravio savez sa Srpskom naprednom strankom oko politike pomirenja, tako i mi danas pravimo Bošnjačko srpski savez”, kazao je Tandir.

“Politika pomirenja je ispunila svoju misiju – Bošnjaci i Srbi su se pomirili i vreme je za novi iskorak: savez da sačuvamo mir, da nastavimo proces investicija i otvaranja novih radnih mesta, bespoštedne borbe protiv kriminala i korupcije, razvoja demokratije, slobode medija i unapređenja ljudskih i manjinskih prava. Svaka građanka i građanin su nam potrebni, a etničke razlike su prednosti našeg društva”, rekao je Tandir.

On je naveo da se moraju zaustaviti migracije stanovništva Srbije, pa će populaciona politika biti prioritet BOS S-a, da stranka podržava put Srbije ka punopravnom članstu u Evropsku uniju, ali i sve druge inicijative koje povezuju ljude, kulture i protok roba.

Smatraju da je inicijativa Otvoreni Balkan ne samo dobar, već i neophodan projekat koji će povezati ljude, privredu i doprineti stabilizaciji prilika u regionu.

On je naglasio da je bitno što je danas na čelu Srbije predsednik Aleksandar Vučić koji je na svom inauguracionom govoru Bošnjake nazvao svojom braćom, da je u toku izgradnja autoputa koji će povezati Beograd i Sarajevo, autoputa preko Sandzaka, nastavak gasifikacije sandzačkoih opština što će omogucćiti da deca ostanu da žive na ovim prostorima.

Samir Tandir bio je većnik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u dva mandata, osnivač Bošnjačko demoktartske zajennice (BDZ) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) kao i narodnih poslanik te stranke i šef poslaničke grupe SPP-a i Ujedinjene seljačke stranke, a u maju ove godine je podneo ostavku na sve funkcije u SPP-u.

Zamenik IO BOS S Admir Muranović, koji je takođe bivši funkcioner SPP-a i odbornik u Skupštini Novog Pazara, kazao je da bi se preci Bošnjaka i Srba radovali danas kad bi videli kakav se civilizacijski iskorak pravi osnivanjem BOS S-a.

„Verujemo da ovaj put nema alternativu. Bošnjaci i Srbi su barem u zadnjih 100 godina probali različite varijante, od onih teških, do skroz teških, a ostali smo da živimo zajedno. Kao odgovorni ljudi ulazimo u priču jasnog i transparentnog imena – različiti smo, a savez pravimo na onom što nam je zajedničko. A ako uzmemo nabrajati, 90 odsto nam je zajedničkih stvari, a ono u čemu se razlikujemo je priznanje jednih drugima da imamo pravo na posebnosti“, kazao je Muratović.

On je dodao da je Sandzak sačuvao mir devedesetih godina prošlog veka i ima pravo i obavezu da ponudi model svima ostalima.

„Beograd nas je priznao i mi hoćemo savez sa Beogradom, a s ostalimo ispružena ruka na ravne časti i verujemno da će ova ideja doneti dobro svima koji žive na Balkanu“, zaklljučio je Muratović.

Potpredsednica IO Nađa Zečević rekla je da je veoma bitno da se živi u 21. veku u kome i dalje treba rušiti tabue i pomerati granice ugroženih sloboda za sebe i druge, a da onaj ko ima ideale i drži do etike, čak i u politici, razumeće formiranje ovakve manjinske političke stranke.

IO BOS S usvojio je Odluku o predlogu Programa i Statuta buduće stranke, izabrao predsednike IO po gradovima i opštinama i izglasao podršku listi „Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane“ na izborima za članove nacionalnih saveta Bošnjačke nacionalne manjine, koju predvodi Admir Muratović.

indeksonline.rs/Tanjug