MOSKVA – Ulazak Ukrajine u NATO može dovesti do Trećeg svetskog rata i sama alijansa je toga svesna, poručio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Aleksandar Venediktov u intervjuu za TAS S.

Prema njegovim rečima, zahtev Ukrajine za brzo članstvo u NATO je „pre propagandni potez“.

„Kijev je svestan da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju do Trećeg svetskog rata. Očigledno, oni računaju da naprave informativnu buku i još jednom skrenu pažnju na sebe “, rekao je Venediktov.

On takođe nije isključio da neki delovi ukrajinskog rukovodstva “zaista očekuju da njihova zemlja bude primljena u NATO“.

Venediktov je rekao i da” uprkos izjavama da nisu umešani u događaje u Ukrajini, stvarne akcije koje preduzima Zapad pokazuju da su oni direktna strana u sukobu“.

Ruski zvaničnik je skrenuo pažnju na činjenicu da bi „pristupanje Ukrajine NATO-u automatski dalo novi kvalitet uključivanju Zapada u sukob” pošto bi tada stupio na snagu peti član o kolektivnoj odbrani Severnoatlanskog ugovora, navodi TAS S.

Zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije ukazao je na teške posledice ovakvog delovanja po celo čovečanstvo.

„Članice NATO-a i same razumeju samoubilačku prirodu ovakvog koraka“, rekao je on.

Venediktov je primetio da su „zahtev Kijeva odmah podržale zemlje istočne Evrope, kao i države Baltika, ali da su “ozbiljnije sile, pa čak i sam Brisel, reagovali na ovu inicijativu bez entuzijazma i odmah izneli standardni set kontraargumenata ,nepoštovanje standarda alijanse, postojanje teritorijalnih sporova i tako dalje“.

On je zaključio da pozicija Rusije ostaje nepromenjena, i da je za Moskvu “neprihvatljivo pristupanje Ukrajine NATO-u ili nekim drugim savezima formiranim pod okriljem SAD” , navodi TAS S.

Tanjug