Veliko je interesovanje za ovogodišnji IKT filmski festival za decu i omladinu u Novom Pazaru. Na upravo završen konkurs prijavljeno je oko 50 radova iz zemlje i inostranstva , koji zadovoljavaju propozicije.

Umetnički direktor ove manifestacije, poznati reditelj Stefan Arsenijević ističe da je takva zainteresovanost realna, jer je prvo izdanje festivala nadmašilo očekivanja festivala u svakom pogledu.

“Uputili smo poziv mladim ljudima, u širokom rasponu od osnovne škole do fakulteta, da sa nama podele kako oni vide prijateljstvo danas. Na konkurs je pristigao čak 61 film. I brojčano i po kvalitetu su prednjačili osnovci.

U filmovima je bila zastupljena najpre igrana forma koja je i najatraktivnija, zatim dokumentarna, a pojedina ostvarenja su imala i elemente animacije”- podsetio je Arsenijević

On veruje da će i na ovogodišnjem festivalu vladati dobra energija.

“Ovi kratki filmovi, često su i prvi koraci mladih autora u filmskom mediju. Nastali su zajedničkim naporima, pošto je film kolektivna umetnost. Neki od njih su čak zajedno stvarali u različitim zemljama, povezani savremenim tehnologijama. Okupljeni oko zajedničke ideje, timovi mladih ljudi zajedno razvijaju priču, glume, snimaju, montiraju…” – objasnio je naš poznati reditelj.

Prema njegovim rečima pristigli filmovi “jasno pokazuju jedan veliki kreativni potencijal i maštovitost”.

IKT film fest počinje 26. oktobra, a tokom tri festivalska dana uz takmičarski deo, biće organoizovane brojne radionice, razgovori sa poznati autorima iz oblasti filma, a planirano je i prikazivanje nagrađivanih dugometražnih filmskih ostvarenja.

Ovu prestižnu manifestaciju podržavaju Grad Novi Pazar i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.