BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je, povodom francusko-nemačkog predloga za KiM, da on nema prava da govori o sadržaju dokumenta, jer je dogovor da se ne objavljuje, ali da će Srbija dati konstruktivan odgovor i podvući crvene linije preko kojih neće preći.

“Mogu da kažem da oni nama nisu dali časa da se čuju naši stavovi i mišljenje, stoga će naš odgovor biti koncipiran da mi insistiramo da se nastave razgovori, a ne da se stavi neki dokument na sto po principu ”uzmi ili ostavi”. Nemoguće je za nas da albanska strana dobije sve, a Srbija ništa”, rekao je Vučević na TV Insajder.

Vučević, novoizabrani potpredsednik Vlade, ministar odbrane, član Saveta za nacionalnu bezbednost, kaže da Srbija radi sve da očuva mir i ako je do Srbije, pa i Srba sa KiM, sve će biti mirno.

U toj funkciji je i jacanje Vojske koje, kako kaže, planira da nastavi i u tom smislu je ponosan što će upravo ova Vlada omogućiti povećanje plata od 25 odsto za oficire i deo civilnog osoblja u službi Vojske Srbije.

Na pitanje da li se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost održanoj u četvrtak razgovaralo o upotrebi Vojske, a imajući u vidu da je predsednik Srbije nakon sednice bezbednosti citirao upravo deo Rezolucije 1244 i to deo o povratku srpskih snaga bezbednosti na Kosovo, Vučevic kaže da su razmatrane sve opcije za zaštitu stanovništva na KiM.

“Srbija ne želi nikakve ratove, sukobe. Srbija smatra da je bolje i hiljadu puta se sastati i razgovarati, pričati, biti za stolom, a ne u rovovima. Nemamo nameru i želju da vodimo ratove. Ali da još jednom podvučemo to što mi pričamo o miru i stabilnosti, ne znači da smo slabi i neodlucni”, rekao je on.

Vučevic je rekao i da je danas u međunarodnim odnosima “festival licemerja”.

“Ceo svet priča o teritorijalnom integritetu, o neprovredivosti granica Ukrajine. Zar je normalno da se Srbiji nameće da su samo naše granice povredive, ili da se u nekim dokumentima kaže da su granice nepovredive ali nakon rušenja srpskih granica”, dodao je on.

Na pitanje da li je usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU i uvodenje sankcija Rusiji jedno od težih pitanja za novu Vladu, Vučević je odgovorio da mu nije jasno zašto se u Srbiji svaki dan postavlja pitanje uvođenja sankcija, “kao da sami sebi treba da otežamo položaj”.

“Mi imamo zaključke koje je definisao Savet za nacionalnu bezbednost i Vlada Srbije i držimo se njih. Ako dođe do promene stavova, javnost će biti obaveštena. U ovom trenutku Vlada ne razmatra uvodenje sankcija Rusiji”, naveo je on.

Vučević je rekao da se od Srbije traži da sprovede “dva suprotna procesa”, da podrži nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, a da istovremeno odrekne dela svoje teritorije.

Vučević je rekao i da je imenovanje direktora BIA kadrovsko-politicko rešenje koje će se na političkom nivou i rešavati i da na prvoj sednici Vlade nije bilo reči o tome.

Vučevic kao prirodni proces vidi smenu pojednih ministara iz redova SNS-a.

Za reakciju Zorane Mihajlovic nakon odluke stranke da ona posle 10 godina više ne bude deo Vlade, Vučević kaže ””da najviše govori o njoj””, jer su, kako je rekao, ti isti ljudi koje je optužila glasali za nju prethodnih deset godina.

Kada je reč o doskorašnjem ministru odbrane, a pre toga ministru policije Nebojši Stefanoviću, koji je, kako je ranije saopšteno, nakon odluke stranke da više ne bude deo Vlade i da nastavi rad u SNS, samo zahvalio saopštenjem, Vučević je rekao da se ceni korektan odnos Stefanovića.

“Ceni se jedan korektan odnos Nebojše Stefanovića, što nije radio ono što su radili neki drugi i nije izašao prvi dan odmah da pljune svoju stranku i sve ono što je imao kao podršku od svoje stranke”, rekao je Vučević.

Na pitanje kako za stranačku funkciju može da bude podoban neko za koga su pojedini stranački funkcioneri navodili da je odgovoran za prisluškivanje predsednika države, pa i da ima veze sa mafijom, Vučević kaže da su, kada je reč o Stefanoviću, ispunjeni svi zahtevi opštinskih i gradskih odbora stranke koji su tražili njegovu smenu sa funkcije u Vladi.

Na pitanje kako na reputaciju Vlade Srbije utice to što će ponovo generalni sekretar vlade biti Novak Nedić, kojeg su mediji dovodili u vezu sa huliganskim grupama i klanom Veljka Belivuka, Vučević je odgovorio da misli da je Nedić ozbiljan pravnik, da je dobro vršio posao sekretara i da je zato dobio poverenje i u novom mandatu, i da je, ako neko smatra da postoje dokazi da je uradio bilo šta nezakonito, to stvar za nadležne organe.

Vučević je uveren da će u postupku protiv grupe Veljka Belivuka biti utvrđene sve činjenice, pa i da li je tacno ono što su optuženi iznosili kao deo svoje odbrane, a tiče se tvrdnji da su imali kontakte sa najvišim predstavnicima vlasti.

Kazao je i da je očigledno da odbrana te ekipe procenjuje da je vreme za neke njihove političke igrokaze da bi dobili na posebnoj težini i da bi se prikazali kao žrtve.