NIŠ – Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije realan i u najvećem delu tačan, a da se Srbija usaglašava sa viznom politikom i da će gledati da se usaglasi i po ostalim pitanjima kako bi mogla što brže da napreduje prema EU.

On je rekao da će nova ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Vlada Srbije imati veliki posao da urade do decembra i da, kako je rekao, “pokušamo da ubedimo EU da smo zaslužili još neko otvaranje klastera”, ali da nije siguran da će to da se desi.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara, nakon što je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen obišao radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska u blizini Niške Banje, rekao da je Srbija otvorila 22 od 35 poglavlja, a zatvorila privremeno dva.

“Što se tiče samog izveštaja EK on je bio realan, racionalan, u najvećem delu tačan, čak i iz našeg ugla, nemam reč da kažem po tom pitanju i to sam već rekao javnosti u Srbiji. Dakle, da li je Srbija zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji? Tačno je. Niti imam šta da se žalim, niti da kukam i govorim da je nešto nepravedno prema našoj zemlji. Sve što je napisano, tačno je”, rekao je Vučić.

Dodao je da je tačno i to da ima problema u dijalogu sa Prištinom za šta, istakao je, Srbija ni 0,1 odsto nije odgovorna.

“Ali, ja to niti kome mogu da objasnim niti će ko da me sluša zato što su naše i početne i krajnje pozicije različite, bar sa 22 zemlje EU i tu dolazimo do onog prvog problema, a to je da kada ovde govorite o teritorijalnom integritetu u Srbiji onda to ljudi posmatraju na mnogo drugačiji način zbog svega kroz šta smo prošli sa KiM”, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija i danas poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

“To nikada nije dovođeno u pitanje, samo se ponekad pitamo zašto nije uvek poštovan integritet Srbije, ali različite su to danas ocene”, rekao je Vučić i dodao:

“U svakom slučaju, razumeli smo poruku predsednice EK. Usaglašavamo se sa viznom politikom, gledaćemo po svim ostalim pitanjima kako što brže možemo da napredujemo prema EU, a ja mislim da ovo što radi predsednica Fon der Lajen je veliki i važan signal za građane Srbije”.

Inače, na pitanje od čega zavisi budućnost Srbije u EU – da li isključivo od političkih pitanja pre svega zbog odnosa sa Rusijom i rešenja sa Prištinom ili i od reformi i usklađivanja stava članica o proširenju, predsednica EK je odgovorila da se proces proširenja zasniva na zaslugama i da je to u rukama zemlje koja želi da se pridruži EU, ali i da je važno uskladiti se sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU zato što to “ide ruku pod ruku”.

Tanjug