NOVA PAZOVA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u Pragu, tokom prvog sastanka Evropske političke zajednice, razgovarao sa 38 evropskih i svetskih lidera.

Vučić je, na pitanje da komentariše zlurade komentare da je u Pragu kao „siroče sedeo i kuckao poruke“, da niko nije hteo da razgovara sa njim, naglasio da ne postoji niko ko je imao toliko susreta juče.

„Imao sam bilateralne susrete uprkos panelima i zvaničnim sastancima kako sa predsednikom Francuske Emanuelom Markonom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, sa najvažnijim ljudima u EU“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je bio na sastanaku sa predsednikom Češke Milošom Zemanom, kojeg očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine u Beogradu.

Preneo je da se sa Makronom sastao čak u tri navrata, imao je bilateralne razgovore sa premijerom Španije, Portugala, Italije, Grčke, Belgije, Luksemburga, Ukrajine, Finske, Poljske, Litvanije, kao i sa predsednikom Švajcarske, Rumunije, Bugarske, Azerbejdžana, Gruzije, kao i Turske.

„Nisam video predstavnike Danske, kao ni britansku premijerku, ali ni jermenskog premijera, jer nisam prilazio stolu, pošto je nepristojno, kada neko razgovara o miru da se uplićem. Teško ćete naći s kim se nisam sreo“, podvukao je Vučić.

Kazao je da mu se nije razgovaralo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, iako je on nešto pokušavao.

„Kada napustite zemlju u sedam ujutro a vratite se u ponoć, radite sve vreme bez ručka, onda neko kaže da ste kao siroče, da niko neće sa razgovara sa vama, a dobijete čast da govorite na večeri, sedite pored nosioca ideje Političke zajednice Makrona. S jedne strane je pored Makrona sedeo ukrajinski premijer, iz dobrog razloga, a mi s druge. Jadni oni koji takve stvari govore“, prokomentarisao je Vučić.

Tanjug