BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin održao je danas 10. sastanak Strateške grupe Direkcije policije, na kome su su analizirani rezultati rada organizacionih jedinica i područnih policijskih uprava MUP-a.

Vulin je istakao da je borba protiv organizovanog kriminala ucrtana kao jedan od glavnih prioriteta rada policije i naglasio da su u poslednje dve godine, zahvaljujući predanom, hrabrom i tvrdoglavom radu policijskih službenika i podršci vrha države na čelu sa predsednikom Vučićem, razbijene 42 organizovane kriminalne grupe.

“Za gotovo dve godine zajedničkog rada razbijene su i procesuirane 42 organizovane kriminalne grupe, čiji su članovi vršili najteža krivična dela od ubistava, krijumčarenja ljudi, trgovine narkoticima preko vršenja privrednog kriminala. U prvih devet meseci ove godine procesuirali smo i razbili 19 organizovanih kriminalnih grupa, dok je prošle godine razbijena jedna od najsurovijih kriminalnih grupa na Balkanu i u Evropi Belivuk – Miljković čiji su članovi optuženi za čak sedam ubistava, a svi su izgledi da će se optužnica i dalje proširivati, a razbijena je i vrlo opasna organizovana kriminalna grupa Darka Eleza“, rekao je ministar.

Vulin je istakao da su u 2022. godini zaplenjene rekordne količine narkotika, skoro šest tona do septembra meseca.

On je naglasio da je srpska policija ostvarila istorijske rezultate u zapleni akciznih proizvoda, pre svega cigareta, nafte, naftnih derivata i melasa za nargile.

„Samo u maju 2022. godine sa Upravom carina zaplenili smo rekordan tovar od čak 50 tona neprijavljenih cigareta i presekli organizovani lanac nelegalne trgovine akciznih proizvoda, a po prvi put u istoriji od kada se nargile koriste u Srbiji zaplenjeno je i 10 i po tona melase za nargile“, kazao je ministar Vulin i poručio da su se na njegovu incijativu formirale jedinice za bezbednost na rekama i borbu protiv ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine čija će uloga u vremenima koja dolaze posebno biti od važnosti i značaja za državu i građane.

Ministar policije je kazao da je angažovanjem policije, profesionalnim, zakonitim postupanjem i pored svih izazova i spoljnih uticaja, očuvan stabilan javni red i mir tokom svih velikih javnih okupljanja, te da je uspešno zaštićen život i imovina svih naših građana.

Vulin je istakao da je država Srbija uložila značajna sredstva u renoviranje i izgradnju novih policijskih i vatrogasnih stanica i u opremanje i obuke policije.

Ministar unutrašnjih poslova zahvalio se predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na tome što ceni rad pripadnika policije, a posebno na njegovoj punoj podršci, razumevanju i pomoći zahvaljujući kojoj su poboljšani uslovi rada policije, kapaciteti MUP-a i zahvaljujući čijoj pomoći je podignut materijalni položaj pripadnika policije, navodi se u saopštenju.

Tanjug