BERLIN – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić osudila je izjave Zdravka Ponoša, bivšeg načelnika Generalštaba, koji je dešavanja u Raškoj nazvao predstavom za javnost.

“Ponoš da ćuti i kontemplira nad svojom političkom i vojničkom sudbinom. Srbija se suočava sa izazovima koji su ozbiljni, vremena su teška, ali ono što je sigurno je da ni predsednik Aleksandar Vučić, ni Vojska Srbije, ni Vlada Republike Srbije neće reagovati onako kako je reagovao Ponoš i njegovi u vreme kada su Srbe na KiM napadali, ubijali, proterivali, srpske crkve palili i nezavisnost proglašavali. Mi na Srbiju i naš narod nećemo dati, a istovremeno ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe da sačuvamo mir”, rekla je Brnabić za Tanjug iz Berlina.

Dodala je da je ovakva relativizacija, prema njenim recima, posebno skandalozna imajući u vidu da je reč o čoveku koji je nekada bio načelnik Generalštaba.

“Zdravko Ponoš, nažalost, zaista ne razume na koje sve načine se pokušava ugroziti bezbednost Republike Srbije. Zato smo bili toliko jaki i tako bezbedni kad je on bio na čelu Vojske Srbije. On je dron video samo na svadbi, a bespilotnu letelicu samo na Google”, rekla je premijerka.

“Tako nešto, ne treba da nas čudi jer dolazi od čoveka koji je ostao upamćen kao jedan od najgorih načelnika Generalštaba koji je sticajem nesrećnih okolnosti bio na tom mestu. Ostaće upamćen i kao čovek koji apsolutno ništa dobro za srpsku vojsku nije učinio”, izjavila je Brnabić.

To je čovek, dodala je, koji se i tada i sada otvoreno zalaže za članstvo Srbije u NATO-u, istom onom NATO-u koji je 1999. godine izvršio agresiju na našu zemlju.

“Građani Srbije su na izborima rekli sve što misle o Zdravku Ponošu i ja sam sigurna da pojedinci poput njega nikada neće biti u situaciji da vode Srbiju ili odlučuju o njenoj bezbednosti”, zaključila je Brnabić.

Tanjug