BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu optuženi Darko Šarić danas je ponovo negirao optužbe da je zajedno sa saradnicima “prao” novac, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Šarić je ostao pri svojim odbranama koje je iznosio tokom prethodnih suđenja, negirajući optužbe.

On je rekao da je sudskim vestačenjem utvrđeno da je sav njegov novac došao iz legalnih tokova, navodeći da je osuđen za nešto što nije bio ni optužen, odnosno za kupovinu firme “Štampa”.

Šarić je kazao da je sudskim vestačenjem utvrđeno da je 19 miliona njegovog novca legalno uloženo u nekretnine, kao i da je sve plaćao gotovinom.

Kako je naveo, 2003. godine je prijavio svoje nekretnine i redovno plaćao porez državi.

Drugooptuženi Nebojša Jestrović je takođe ostao pri ranijim odbranama, nakon čega je zamolio sudiju da pročita njegovu žalbu upućenu Apelacioniom sudu, u kojoj je detaljno objasnio sve.

Andrija Krlović je zamolio sudsko veće da učini ono što je Apelacioni sud naložio kada je vratio sudu da ponovi suđenje, dodajući da nikad nije posumnjao u legalnost Šarićevog novca.

Krlović je istakao da optuznicom nije obuhvaćena prodaja štamparije, dok je u presudi pomenuta i štamparija.

Optuženi Marinko Vučetić i Predrag Milosavljević su se kratko izjasnili da ostaju pri svojim ranijim iskazima.

Postupajući sudija je sve optužene pitao da li su imali opšta saznanja o krivičnom delu pranje novca, pre same optužbe.

Sledeći je svoju odbranu izneo advokat Radovan Štrbac, koji je nakon upozorenja sudije da ponavlja odbranu koju već imaju u spisima,

rekao da članovi veća nisu bili od samog početka u ovom postupku zbog cega mora da ih upozna sa najvažnjim tezama odbrane.

Sudsko vehce je na samom početku suđenja odredilo pritvor optuženom Bojanu Stanojkoviću i naložilo raspisivanje još jedne poternice za njim, uključujući i međunarodnu, jer je u bekstvu.

Sud je doneo rešenje da se Stanojkoviću sudi u odsustvu.

Za Stanojkovićem je raspisana poternica 19. aprila, pet dana nakon što je Šarić ponovo uhapšen zbog sumnje da je organizovao drugu kriminlanu grupu.

Stanojković je obuhvaćen i novom optužnicom koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv Darka Šarića i još 14 pripadnika njegove nove organizovane kriminalne grupe, kojom se terete za teško ubistvo, drogu, oružje, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu službenog položaja i planiranje teškog ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Šariću i ostalima u postupku za pranje novca suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je 4. avgusta ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora.

Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića.

Tanjug