BEOGRAD – Društvene mreže su postale vrlo nebezbedno okruženje za devojčice i žene koje su čak 27 puta više izložene digitalnom nasilju, rekla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i poručila da će se prijavljeni slučajevi tretirati vrlo ozbiljno.

Ona je novinarima uoči konferencije organizovane povodom početka kampanje “Bodyright” rekla da jedna od četiri devojčice prijavljuje da je bila uhođena ili seksualno uznemiravana.

Seksting, grumovanje, podsuknjavanje, trolovanje na osnovu roda, samo su neki od termina koji su poznati mlađoj generaciji, a poverenica ukazuje da je krajnje vreme da se nešto učini, jer, kako kaže, u velikom smo problemu “ako ne razumemo jezik naše dece”.

“Rodno zasnovano nasilje u digitalnoj sferi je stvarno nasilje, iako se dešava u virtuelnom svetu. Često su devojčice zbunjene i ne znaju kome treba da prijave ovu vrstu nasilja i zbog toga je vrlo važan deo kampanje ”Poveri se poverenici” gde ćemo mi kao institucija za unapređenje ravnopravnosti i zaštitu diskriminacije tretirati sve slučajeve vrlo ozbiljno”, poručila je Janković.

Ona je navela da će institucija Poverenika diskriminaciju, koja je takođe prisutna na društvenim mrežama, tretirati u sklopu svojih ovlašćenja, a kada se radi o nasilju i pretnjama odmah će se uključiti nadležne državne institucije poput odeljenja Javnog tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal, policije, Ministarstvo pravde.

“Ministarka (Maja Popović) je izrazila spremnost da se zajedno uhvatimo u koštac sa vrlo teškim problemim sa kojim se suočavamo svi u Evropi. Internet i društvene mreže su postale vrlo nebezbedno okruženje za žene i devojčice, a nasilje u digitalnoj sferi je isto tako ozbiljno i teško. Njegove posledice su trajne i u dušama i u glavama žrtava, a tragovi ostaju na internetu zauvek i moramo ga tretitrati poptuno ozbiljno i relano kao i drugu vrstu nasilja”, istakla je Janković.

Šef Delegacije EU Emanuel Žiofre primetio je da se na internetu događa velika količina nasilja, među kojima je i rodno zasnovano nasilje.

“Važno je da se zaštitimo. Prvo moramo početi od principa da ono što je zabranjeno u realnom životu bude zabranjeno i na intermetu, odnosno onlajn”, rekao je Žiofre i dodao da je Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, beležila brojne napretke uključujući usvajanje različitih zakona i dokumenata kao što je Zakon za rodnu ravnopravnost.

Kampanju “bodyright” pokrenuo je prošle godine Populacioni fond Ujedinjenih nacija sa ciljem da ukaže na sve učestalije i sveprisutno rodno zasnovano nasilje posredstvom tehnologije i njegove posledice.

Kampanju u Srbiji pokreću Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Populacioni fond UN.

“Naša tela manje su zaštićena u onlajnn prostoru, nego što su to muzika, film ili čak korporativni logotipi. Iz tog razloga, danas smo promovisali novi simbol, zaštitni znak “bodyright” kampanje na globalnom nivou, koji će se od danas koristiti i u Srbiji, a označava novi copyright za ljudsko telo”, rekao je direktor UNFPA za Srbiju, Džon Kenedi Mosoti.

Kampanju “Bodyright” je podržala i ovogodišnja evrovizijska predstavnica Konstrakta.