BEČ – Pred sudom u Beču počelo je suđenje srpskom državljaninu D.Ð. (34) poznatom pod nadimkom Dekster, za kojeg austrijske vlasti smatraju da je šef narko klana.

Dekster je optužen za tešku krađu, a optužnica se oslanja na dešifrovane čet poruke preko aplikacije “Skaj” i svedoke koji negiraju krivično delo koje je navodno počinjeno nad njima.

Na pominjanje zatvorske kazne u Srbiji od 11 godina zbog ubistva, koju je izdržao, Dekster je kazao da je “nečuveno” za šta je tada morao u zatvor. Posle toga se više nije izjašnjavao pred sudom.

Pošto ga austrijske vlasti smatraju za ključnu ličnost jednog od crnogorskih narko klanova, suđenje je počelo pod strogim bezbednosnim merama, uz prisustvo specijalnih jedinica i državne bezbednosti.

Prema optužnici je Dekster, sa šest drugih članova klana, u jednoj bečkoj garaži 28. decembra 2019. godine jednoj drugoj narko bandi, uz primenu sile, oteo 13 kilograma kokaina i 106.000 evra.

“Sve je bilo savršeno pripremljeno”, preneo je pripadnik Savezne kriminalističke službe sudu.

Dekster i njegovi ljudi su se pretvarali da žele da kupe kokain, za šta su iznajmili posebnu halu, u koju su pozvali dva prodavca.

Kada su krijumčari droge došli u tu halu, oni su brutalno napadnuti, a jedan od njih je čak uboden nožem u leđa.

“Nisam učestvovao u tome za šta sam optužen”, rekao je Dekster pred sudom.

On je kazao da nije kriv po optužnici, a njegov advokat Verner Tomanek je ukazao da Dekster u Austriji nije počinio niti jedno krivično delo.

Tomanek je kazao da se optužba oslanja samo na protokolu četova, i da će se njegov klijent braniti ćutanjem.

Državni tužilac je izneo da je policija ušla u trag Deksteru i njegovoj kriminalnoj grupi pošto su komunicirali preko aplikacije “Skaj” navodno bezbedne od prisluškivanja, čije dešifrovanje je, međutim, pomoglo policiji širom sveta da zatvori brojne kriminalce.

Poruke Dekstera i njegovih saucesnika austrijska policija dobila je od Europola.

Prema podacima Savezne kriminalističke službe Austrije Deksterovu kriminalnu organizaciju samo u Beču činilo je 200 osoba.

Tako ga terete za preprodaju više stotina kilograma narkotika u Beču.

Počinjena krivična dela ta grupa je, navodno, redovno dokumentovala i fotografijama koje je postavljala na četu.

U vezi krivičnog dela za koje je podignuta optužnica postoje i audio snimci, pošto je Dekster više voleo da snima glasovne poruke umesto da piše.

Na slikama se nalaze pokradeni muškarci, kako leže na podu, pa je austrijska policija mogla da ih identifikuje.

Inače muškarac koji je uboden nožem, u bolnici je naveo da je napadnut od nepoznatih lica, i on se trenutno nalazi u zatvoru u Zagrebu, pa će na sledećem suđenju biti pozvan kao svedok.

Drugi napadnuti muškarac, protiv kojeg tužilaštvo vodi istragu zbog pokušaja trgovine narkoticima, negirao je da je on na slici.

To što se na slici nalazi njegov pasoš on je obrazložio time da mu je ukraden.

“Nisam napadnut i optuženog vidim prvi put “, kazao je pred sudom.

Sledeće ročište u slučaju Dekster zakazano je za 9. decembar.

Tanjug