ŽENEVA – Talibansko ponašanje prema avganistanskim ženama i devojčicama, njihovo izbacivanje iz parkova i teretana, kao i škola i univerziteta, može se pripasti zločinu protiv čovečnosti, rekli su vodeći eksperti Ujedinjenih nacija.

Prema izveštaju specijalnog izveštača UN za Avganistan Ričarda Beneta i još devet eksperata UN, ističe se da tretman žena i devojčica može da se pripiše “rodnom progonu” po Rimskom statutu, čiji je Avganistan potpisnik, preneo je Rojters.

Portparol talibanskog ministarstva spoljnih poslova Abdul Kahar Balhi, odgovarajući na tvrdnje iz UN, rekao je da “trenutna kolektivna kazna usmerena na nevine Avganistance kroz režim sankcija UN, a sve u ime ženskih prava i ravnopravnosti, ravna je ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti”.

Eksperti UN su u saopštenju naveli da je zatvaranje žena u njihove domove “ravno zatvoru”, dodajući da će verovatno to da dovede do povećanja porodičnog nasilja i mentalnih problema.

Eksperti su, takođe, podsetili na nedavno hapšenje ženske aktivistkinje Zarife Jakobi i njene četiri koleginice, koje su ostale u pritvoru.