NIŠ – Nagrada “Zaplanjski orfej” za 2022. godinu pripala je dramskom piscu, pripovedaču i pesniku Enesu Haliloviću za pesmu “Neka žena i ja“ objavljenoj u dodatku „Kultura“ lista Večernje novosti, saopštili su danas organizatori.

Članovi Stručnog žirija Jelena S. Mladenović, Zvonko Karanović i Dalibor Popović Pop jednoglasno su doneli odluku da Haliloviću pripadne nagrada, koja će biti uručena u završnici manifestacije Miljkovićeve poetske svečanosti, saopštilo je Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša.

“Svedena na mini-događaj, situaciju u kojoj pesnik posmatra čitateljku, poetička pesma ‘Neka žena i ja’ vraća nas umetničkom delu kao posebnom artefaktu stvorenom da poveže autora i čitaoca”, kaže se u odluci.

Žiri je dodao da “idući linijom estetike delovanja i ostajući u verističkom poetičkom modusu, ova pesma prepliće stvaralački čin pesnika sa jednako važnim stvaralačkim činom recipijenta, proslavljajući snagu čitaoca, u kojoj leži izvor pesnikove sigurnosti”.

Kako je najavljeno, 26. Miljkovićeve poetske svečanosti počinju 4. decembra i traju do 7. decembra u prostoru Doma kulture “Branko Miljković” u Gadžinom Hanu, a učestvuju Goran Miljković, Petar Božović, Nenad Milošević, Ljubica Arsić, Goran Stanković, Mirjana Mitrović, Vladimir Kopicl, Ivana Milankov, Dejan Aleksić, Slavica Garonja i drugi.

Prvog dana manifestacije nastupa pijanista džez sastava Ejot Dejan Ilijić, u okviru koncertne serije „DEcentralizaciJAN“ koja putuje kroz devet gradova Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, a biće otvorena i izložba slika nastalih na likovnoj koloniji Sedamnaest vodenica,saopštilo je Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša.

Drugog dana Miljkovićevih poetskih svečanosti biće prikazan dokumentarni film “Branko“ koji potpisuju Miodrag Miljković i Sinopsis iz Niša, a “Zavičajna književna udruženja – juče, danas sutra” biće tema okruglog stola na kojem će pored niških udruženja uzeti učešće i gostujuća iz više gradova Srbije.

Manifestaciju koja nose ime srpskog pesnika Branka Miljkovića, posle uručenja nagrade Haliloviću, zatvoriće 7. decembra glumac Petar Božović, praizvedbom monodrame pesnicima i poeziji u čast.

Suorganizatori programa su Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Niški kulturni centar uz pomoć reprezentativnih strukovnih udruženja SKD i UKS. Ulaz na sve programe se ne naplaćuje, ali organizator poziva publiku da umesto karte pošalje poruku na humanitarni broj po izboru.