BEOGRAD – Srbija već sada sa 2,9 miliona dolazaka turista ima za dva posto bolje rezultate nego u turistički rekordnoj 2019. godini, rekao je danas za Tanjug ministar turizma i omladine Husein Memić.

On je ovogodišnje rezultate u turizmu ocenio kao jako dobre i naveo da dosadašnjih 9,3 miliona noćenja najavljuje da ćemo do kraja godine premašiti broj od blizu 10 milona ostvaren 2019.

Memić je istakao da turizam u Srbiji ide dobrim smerom i dodao da bi svakom turisti preporučio da poseti prvo njegov kraj – Novi Pazar, Sjenicu, Tutin i Pešter.

“U prethodnom periodu u tom kraju je dosta urađeno putne infrastrutkure, a moj cilj je da brendiramo ceo kraj kao jednu destinaciju za turiste”, rekao je on.

Ocenio je da su tom kraju dešavaju velike stvari, da je Sjenica dobila hotel u koji je ulože preko 10 miliona evra, a da je u Pazaru za pet godina otvoreno osam hotela koji su svi puni.

Memić je istakao značaj izgradnje saobraćajnica za razvoj turizma.

“Za turiste koji dolaze u Srbiju naravno da je Beograd najpreči, ali postoji i nešto što je van Beograda. Kao neko ko potiče van Beograda, trudiću se da strani turisti dođu i u ostale delove Srbije”, rekao je ministar.

Govoreći o resoru omladine, Memić je kao glavnu temu istakao odlazak mladih iz Srbije i najavio da će prvo povesti otvoren dijalog sa mladima.

“Živeo sam u 90-tim koje su bile teže nego što je danas mladima. Ali razumem njihove potrebe da menjaju život na bolje. Hoću da napravim prvo normalan dijalog sa njima, i spreman sam da dobre njihove predloge prihvatim”, rekao je ministar.

Dodao je da se puno očekuje od nove strategije za mlade, čije je donošenje najavljeno u prvom kvartalu 2023. godine.

Tanjug