Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas u okviru Poslovnog foruma Srbija-Španija sa delegacijom Privredne komore Španije i španskim kompanijama o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, obnovljivih izvora i energetske tranzicije.

Ministarka Đedović je španskim privrednicima prenela da postoji veliki potencijal za saradnju s obzirom da je Srbija započela proces energetske tranzicije i dekarbonizacije, kao i da su nam potrebni novi energetski kapaciteti kako bismo obezbedili potrebe za energijom u narednim godinama, u skladu sa principima zaštite životne sredine.

„Drago mi je da su predstavnici španskih energetskih kompanija danas sa nama i da možemo da razgovaramo o njihovoj ekspertizi i iskustvima kako bismo podstakli veću saradnju dve zemlje i u ovom sektoru. Srbija je promenila zakodonavni okvir kako bi podstakla investicije i povećala udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu. Pripremamo strateške dokumente i razmatramo različite scenarije razvoja energetskog sektora u narednim godinama. Potrebi su nam novi energetski kapaciteti, velike hidroelektrane, nova gasna skladišta i interkonekcije sa susednim državama, kao i digitalizacija energetskog sektora i primena novih tehnologija. Španske kompanije imaju veliko iskustvo u ovim oblastima koje nam može značiti u procesu energetske tranzicije“, rekla je Đedović.

Predstavnici španskih kompanija predstavili su svoja iskustva i ekspertize u izgradnji vetroelektrana, upotrebe zelenog vodonika, balansiranja energijom i digitalnih rešenja.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kraljevine Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Španija i Srbija unapređuju saradnju i podsetio da je juče potpisan memorandum o razumevanju kojim se Srbiji stavljaju na raspolaganje bespovratna sredstva za dalje jačanje privrednog ambijenta, posebno infrastrukturnih i energetskih projekata.