SUBOTICA – Povodom slučaja vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi “Sonja Marinković” u Subotici, danas je u tom gradu održan sastanak Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, na kom je zaključeno da je neophodno češće ukazivati deci i roditeljima na moguće uzroke i posledice vršnjačkog nasilja.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, Aktiv ističe da je veoma važno što više upoznati i roditelje sa sadržajima koji se karakterišu kao digitalno nasilje, kojima su mnoga deca izložena na društvenim mrežama, a koja su vrlo često uzrok nemilih događaja.

Povodom konkretnog slučaja koji se dogodio osnovnoj školi, iz Policijske uprave Subotica naglašavaju da su sve nadležne institucije upoznate sa slučajem i da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima.

Pokrajinska vlada u saopštenju je izrazila zabrinutost zbog sve učestalijih slučajeva vršnjačkog nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Prema informacijama koje je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, dobio od postupajućeg prosvetnog inspektora gradske uprave Subotice, škola je preduzela sve potrebne mere koje su propisane Opštim protokolom za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja i Posebnim protokolom za zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.