Naslovna srbija Beograd Ove godine ubijeno 25 žena! Gojković: Jače i odlučnije u borbu protiv...

Ove godine ubijeno 25 žena! Gojković: Jače i odlučnije u borbu protiv nasilja

Foto:E.Ćorović

BEOGRAD – Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković ukazala je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je u Srbiji ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u periodu od prethodnih 10 godina čak 340.

“To upozorava da je nasilje prema ženama i dalje prisutno i da u borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je važan da ukažemo koliko je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu”, istakla je Gojković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Poručila je da nasilje nad ženama nije samo privatni i porodični problem te da društvo mora još više da radi na promovisanju politike nulte tolerancije prema nasilnicima.

Gojković je istakla da je svaki život pođednako važan i da je neophodno da društvo veruje žrtvama, da ih osnaži i ohrabri da ne ćute i ne zatvaraju oči pred nasiljem, već da ga prijave, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

“Želim da pošaljem poruku svim ženama koje su pretrpele ili još uvek trpe nasilje, da ga prijave, da imaju poverenje u institucije, koje su dužne da odgovore na svaki slučaj nasilja i pruže neophodnu zaštitu i podršku”, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija je do sada ostvarila značajan napredak po pitanju stvaranja normativnog i strateškog okvira za borbu protiv nasilja nad ženama u nameri da se radi sistemski i udruženo kako bi se što brže i efikasnije došlo do održivih rešenja.

U 2021. godini usvojen je novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni zakon u oblasti zaštite prava žena, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Strategija za suzbijanje i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, podsetila je Gojković.

Dodaje da je prethodno, 2017. godine, počeo sa primenom i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Ističe da je pored dobrog zakonodavnog okvira, važno da se tom problemu, koji pogađa čitavo društvo, pristupi sistemski kroz multisektorsku saradnju.

Plan je da se, kako navodi, u novom sazivu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost radi na boljoj koordinaciji ministarstava i drugih državnih organa, kao i na produbljivanju saradnje sa međunarodnim i organizacijama civilnog društva.

Gojković kaže da će se Srbija i ove godine priključiti globalnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.

Exit mobile version