Savet za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organozovali su u okviru niza zajedničkih aktivnosti u ovoj godini, predavanje i vežbe simulacije vožnje u pijanom stanju, za učenike srednjih škola.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Mirsad Jusufović pozdravio je pre početka skupa okupljene srednjoškolce, poručujući da oprez i iskustvo jesu polazne karike do bezbednosti.

„Svi mi, kada smo mladi mislimo da niko i ništa ne zna bolje od nas, da ništa ne može da nam se desi. Život je samo jedan i treba o tome voditi računa, biti oprezan. Bezbednost ima više nivoa jer vodeći računa o sebi, brinemo i o bezbednosti drugih. Čuvajte sebe, koristite svoju pamet i znajte da, ako prilagodite brzinu, čitav je svet pred vama“, poručio je Jusufović.

Cilj aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara i Agencije za bezbednost saobraćaja je zajednički podstaći mlade na bezbedno ponašanje u saobraćaju.

„Diskutovali smo o posledicama i oblicima nebezbednog ponašanja uz neprekidan apel da svi zajedno i u svakom momentu poštujemo saobraćajna pravila jer nam je prioritet opšta i bezbednost svakog pojedinca. Poseban utisak ostavila je lična priča našeg kolege koji je doživeo saobraćajnu nezgodu sa trajnim posledicama. On svojim primerom ukazuje na greške i posledice grešaka koje je pravio, upravo sa željom da podseti mlade da učine sve kako da slične greške ne dogode njima. Želimo da podignemo svest i proširimo znanja mladih kako bi bili bezbedniji u saobraćaju“, rekao je Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema evidenciji Agencije, svake godine život izgubi oko sto mladih učesnika u saobraćaju. Najčešće je reč o vozačima i putnicima u vozilu. Upravo je zato, prema rečima Ćurčića, naročito u gradovima poput Novog Pazara, gde živi veliki broj mladih, važno ponavljati određene aktivnosti i posvećivati pažnju slanju snažnih, konkretnih poruka u svrhu očuvanja bezbednosti.

A da je za ljude koji prežive teške saobraćajne nesreće život prilika da druge nauče iz sopstvenih grešaka poručio je i Slaviša Savić, predavač na projektu “Još uvek vozim ali ne hodam“ i saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja. U potpuno iskrenoj ispovesti o sopstvenim greškama, mladosti i neiskustvu i posledicama, kao i o o tome koliko je bezgranično važno poštovati saobraćajna pravila govorio je pred srednjoškolcima koji su priču slušali bez daha.

„Trudim se da svojom pričom dotaknem srca mladih, da shvate koliko je želja i snova raspršeno u deliću sekunde, zbog mladalačke nepromišljenosti. Nesreće se ne dešavaju svima, ali onome kome se dese, poruše čitav svet. Poštovanjem saobraćajnih pravila mladi čuvaj sebe i druge, čitav taj svet“, istakao je Savić.

indeksonline.rs