BEOGRAD – U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas su saslušani Marko C. i službenik Policijske stanice Novi Beograd Nikola Ð. osumnjičeni za protivzakonite provere službenog vozila MUP-a, koje je korišćeno u akciji hapšenja pripadnika organizovane kriminalne grupe Nikole Vušovića, poznate kao “Vračarci”.

Marku C. se na teret stavlja krivično delo podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, a Nikoli Ð. krivično delo trgovina uticajem, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Obojica su detaljno izneli svoju odbranu.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak da obojici odredi pritvor kako ne bi uticali na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Sumnja se da je u toku akcije, Marko C. od Nikole Ð. zatražio da izvrši provere u Jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a Srbije, za konkretno vozilo, koje je inače policijsko službeno vozilo.

Nikola Ð. je potom koristeći svoje poznanstvo za policijskim službenikom N.P. uticao na njega da preko svoje pristupne šifre u JIS MUP izvrši provere za pomenuto vozilo.

Podatke o proveri je potom, kako se sumnja, Nikola Ð. prosledio Marku C, a on dalje trećem licu.

Dvojica osumnjičenih hapšeni su u akciji Službe unutrašnje kontrole MUP-a i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.