Lista ”Sandžačka demokratska partija Husein Memić” je na danas održanim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća osvojila najveći broj glasova u Srbiji, 15.763.

Ta lista je osvojila najveći broj glasova u Novom Pazaru, Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Beogradu, Subotici, Šapcu, Loznici, Zrenjaninu, Malom Zvorniku, Krupnju i najveći broj bošnjačkih glasova u Vojvodini.

Prema podacima RTV Novi Pazar lista ”Sandžačka demokratska partija Husein Memić” osvojila je 13 mandata, ”Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” 11, a lista”Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” 10 mandata.

Obraćajući se prisutnima večeras ispred stranke Sandžačke demokratske partije, osnivač stanke Rasim Ljajić kazao je, između ostalog, da je SDP i zvanično legitimni predstavnik bošnjačkog naroda. Razgovori o formiranju vijeća, kazao je, počeće već sutra.

Lista ”Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” osvojila je 14.981 glas. Najveći broj glasova ta lista osvojila je u Sjenici, dok je za listu ”Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” glasalo 12. 846 upisanih u Poseban birački spisak. Njaveći broj glasova ta list aosvojila je u Tutinu.

Savez za Sandžak i dobre Bošnjane BOSS osvojio je 1.658 glasova.

U Sandžačkoj demokratskoj partiji večeras se okupio veliki broj građana koji je pratio prve izborne rezultate koji su pristizali u Izborni štab, a nakon toga je ispred stranačkih prostorija organizovano i slavlje i vatromet.