Tradicionalno, na Dan Sandžaka 20.novembra delegacija Sandžačke demokratske partije položila je vence u Pljevljima, na mestu gde je pre 79 godina održano prvo zasedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka.

Delegaciju SDP-a činili su većnici sa liste SDP-a u budućem sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Vahidin Melajac, Mirza Bojadžić i Enver Ujkanović.

U prostorijama pljevaljske Gimnazije 1943. godine osnovan je ZAVNOS.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka je bilo najviše političko i predstavničko telo naroda Sandžaka, tokom Narodnooslobodilačkog rata naroda Jugoslavije od 1943. do 1945. godine.

Delegacija SDP-a iz Novog Pazara je na ovaj način, tradicionalno, obeležila jedan od najznačajnijih blagdana za sve sandžaklije.

“U okviru obeležavanja Dana Sandžaka, delegacija Sandžačke demokratske partije nalazi se u Pljevljima , gde je 1943.godine održano prvo zasedanje ZAVNOS-a. Na ovaj način želimo da ukažemo da odamo počast samom događaju, ali pre svega ljudima koji su nam ostavili u amanet da Sandžak ima antifašističku istoriju i samim tim postavili podlogu da svi narodi koji žive na ovim prostorima neguju i baštine multikulturalnost, multikofensionalnost i multietničnost, a to su vrednosti za koje se zalaže Sandžačka demokratska partija od osnivanja, zato sa posebnim pijetetom pristupamo i ovom datumu i događaju”, rekao je Melajac.

Delegacija iz Novog Pazara obišla je i Husein pašina džamiju u Pljevljima, koja je jedan je od najljepših primera islamske arhitekture i umetnosti u ovom delu Evrope.

Dan Sandžaka je nacionalni praznik Bošnjaka i svih građana Sandžaka koji simboliziuje jedan od najsvijetlijih perioda u modernoj istoriji sandžačkog naroda, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudska prava i trajno evropsko opredeljenje bošnjačkog naroda.