Advokat Zdenko Tomanović potvrdio je danas pisanje nedeljnika NIN da je njegov branjenik, policijski inspektor Slobodan Milenković savladao pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji ga je pratio i zatražio od BIA da odgovori koja je svrha praćenja, ima li veze sa informacijom o pripremi likvidacije zbog otkrivanja afere “Jovanjica”.

Zdenko Tomanović. Foto: Srđan Ilić
Zdenko Tomanović. Foto: Srđan Ilić
Tomanović je u pisanoj izjavi naveo da je Milenković, načelnik Četvrtog odeljenja beogradske policije zaduženog za borbu protiv droge, 16. novembra prepodne, uz pomoć svojih kolega koji ga prikriveno čuvaju, utvrdio da ga prate pojedina lica uz podršku nekoliko vozila.

Milenković je munjevito i profesionalno reagovao, privremeno ograničio kretanje jednom licu i držeći ga u bezbednom položaju pretresom utvrdio da se radi o pripadniku BIA. Milenković nije razoružao pripadnika BIA, ali je odmah obavestio nadležne o licu i vozilima koja su bila uključena i pustio pripadnika BIA koji je ušao u jedno od uočenih vozila, precizirao je Tomanović.

Tomanović je istakao da je, “zbog postojanja informacije” da je likvidacija Milenkovića i njegovog saradnika Dušana Mitića odlučena na visokom nivou bezbednosnih službi, neophodan odgovor da li su pripadnici BIA pratili Milenkovića na osnovu odluke državnog organa ili se radi o privatnom aranžmanu službe i koja je svrha praćenja.

Nužno je i da nadležni državni organi daju objašnjenje zašto već 13 meseci nije urađena bezbednosna procena načelnika odeljenja za droge Milenkovića i šefa operative Mitića, koji su obavestili nadležne da im je ugrožen život od strane dela države samo zato što su imali hrabrosti da rade svoj posao i smelost da poštuju zakon, upozorio je Tomanović.

Izvor: FoNet