BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je više bespilotnih letelica nadletalo linijiu administrativnog prelaza Srbije i Kosova i Metohije, ali da je bilo i povremenih ulaza na teritoriju centralne Srbije, kao i da su dolazile sa teritorije pokrajine Kosova i Metohije.

Vučević je za RTS kazao da će po naredbi vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ukoliko se opet uoče letelice, one biti eliminisane ili stavljene pod kontrolu Vojske Srbije.

“Ne samo juče, prethodna tri dana naša vojska uočava bespilotne letelice koje se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije i Kosova i Metohije, ali i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije sa pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih kasarni”, kazao je Vučević precizirajući da su uočene letelice u pravcu kretanja iznad Topličkog i Nišavskog okruga.

Ministar nije mogao da kaže koliko je letelica uočeno, već samo da ih je bilo više, kao i da sve to nije bilo tokom jednog naleta.

Kako kaže, spram toga, a imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu, u kontekstu sporog administrativnog donošenja odluka i konsekvenci u tom prolongiranju ili kašnjenju, predsednik republike je kao vrhovni komandant VS izdao naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan.

“Mi ćemo štiti nebo iznad Srbije”, naglašava ministar odbrane.

Dodaje da će biti bezbedno i sigurno za sve građane i napominje da Vojska Srbije ima kapacitet i sposobnost da odgovori na svaki zadatak.

Vučević je istakao da Mig-ovi 29 nisu patrolirali zbog dronova već su, kaže, vršili redovno policijsko patroliranje i kontrolu.

Ukazuje na to da postoje druge procedure kako se postupa u tim situacijama i navodi da VS može i sa avionskim mitraljezima, topovima i drugim sredstvima naprednije generacije da odgovori na te izazove.

“Ne mogu da vam kažem čiji su dronovi, ali mogu da kažem da dolaze sa teritorije pokrajine Kosova i Metohije. Sve se to odvija u kontekstu nadzora, kontrole ili pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije i to na našoj teritoriji i sasvim je prirodno da Vojska Srbije ima svoj program rada, da postupa u skladu sa naredbama vrhovnog komandata”, kazao je.

U tom kontekstu, ministar odbrane kaže da se održavaju vežbe širom zemlje koje su nazvani Manevri 22 i da očekuje da sutra predsednik Aleksandar Vučić poseti jedinice na Pasuljanskim livadama.

Navodeći da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova, da se Vojska Srbije koncentriše na administrativnim linijama, da ulazi u Kopnenu zonu bezbednosti suprotno Rezoluciji 12 44, Vučević kaže da verovatno zbog tih neistina neko pokušava da kroz “špijuniranje” dođe do nekih informacija.

Kada je reč o stepenu borbene gotovosti, Vučević kaže da je predsednik republike kao vrhovni komandant pre tri dana izdao naredbu o podignutom stepenu borbene gotovosti.

“To nije najveći stepen i naravno da VS mora da bude spremna u svakom trenutku”, kaže.

Na pitanje kakvi su bezbednosni rizici trenutno, Vučević kaže da ne može da kaže da ne postoje, pre svega zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini.

“Svakako ono što se dešava na Kosovu i Metohiji i što preti da se i dalje dešava, a govorim o jednostranim odlukama i napuštanju koncepta dijaloga, to su procesi koji mogu da dovedu do eskalacije, da ugroze bezbednost života, imovine Srba sa KiM i Srbija mora da reaguje, a naša poruka je nema nove Oluje, Bljeska, 2004”, kaže.

Ukazuje na to da Srbija ne igra ratne igrice i da smatra da je bolje 1.000 dana za pregovaračkim stolom, nego sat u rovu, ali da to ne znači da smo slabi, da se plašimo.

“Pozivamo sve učesnike, pre svega Prištinu, ali i zemlje Kvinte da vrati Prištinu za pregovarački sto i da prestane ta politika jednostranih odluka i podizanja konstantnih tenzija”, poručio je.

Tanjug