BEOGRAD – Trenutna situacija je zabrinjavajuća i sa bezbednosnog i sa političkog aspekta, ocenio je jutros ministar odbrane Miloš Vučević gostujući na TV Prva.

Odgovarajući na pitanje ima li opasnosti od rata i šta može povodom aktuelne situacije poručiti građanima, on je rekao da oni treba da veruju u rukovodstvo Srbije i Vojsku Srbije koji će učiniti sve da do rata ne dođe.

Objašnjavajući suštinu današnjih događanja, odnosno sednice Vlade Srbije i sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim i kineskim ambasadoorm i patrijarhom srpskim Porfirijem, Vučević je rekao da će Vučih članove Vlade informisati o najaktuelnijim događajima oko Kosova i Metohoije, diplomatskim aktivnosti vezanim za KiM, kao i bezbedbnosnom situacijom.

“Bilo bi dobro da u državi imamo jedinstven stav i da se ne smejemo našoj vojsci, već da imamo minimum konsenzusa oko naših državnih interesa. Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju poruku da će Srbije biti uz njih, da ih neće ostaviti i okrenuti glavu kao što je nekada ranije bilo”, rekao je on.

Kada je reč o razgovorima sa ambasadorima ocenio je da su to ambasadori dve zemlje koje su stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje vode fer politiku prema Srbiji.

Što se tiče razgovora Vučića sa patrijarhom Porfirijem on je rekao da je crkva neodvojivi deo društva i da se ne može izopštiti iz drustsvenih tokova.

” Crkva ne treba da donosi odluke ali njen glas mora da se čuje i to nam je u jednom periodu falilo”, istakao je ministar Vučević.

Upitan da li će posle današnjih događanja u Beogradu i na Kosovu i Metohiji biti doneta odluka o napustanju kosovskih institucija od strane Srba rekao je da će se znati više o tome i istakao da ljude na KiM nije lako smirivati i ubeđivati ih da se spuste tenzije jer su oni stalno pod pritiskom.

Ocenio je da bi izlazak Srba iz ovih institucija mogao izazvati ozbiljne posledice.

Upitan šta je Beograd trebalo da uradi na Kosovu 2004. i 2008. godine a nije, Vučević je izneo stav da pogroma nad Srbima ne bi bilo da je Aleksandar Vučih tada bio na čelu države.

” To se postiže diplomatijom i hrabrošću” , ocenio je on i dodao da su sada okolnosti nemoguće ali da nismo pali i da idemo napred.

Govoreći o dronovima i onom onesposobljenom u Raški, Vučević je rekao da je dronova prethodnih dana bilo više nego što je uobičajeno i da je zabrinjavajuće to što su se kretali oko vojnih objekata i tamo gde je vojska.

Upitan čiji je dron koji je onesposobljen u Raski, rekao je da to ne može da kaže ali da nije došao sa severa Kosova već sa juga.

Istakao je da je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odmah potpisao neophodne akte da Vojska Srbije može da reaguje i da će ona dejstvovati kada god bude ugrožena bezbednost zemlje.

Upitan na šta se Srbija sprema i šta znače manevri koji su bili u četvrtak, rekao je da su vojne vezbe, pa i ona na Pasuljanskim livadama, bile davno planirane i da ih je bilo po celoj Srbiji.

” Vojska se sprema da bude na visini zadatka, da ispuni naredbe vrhovnog komandanta i da čuva Srbiju”, istakao je Vučević.

Dodao je da Srbije ne želi ratove, već da je za razgovore ali da je spremna za sve opcije.

indeksonline.rs/Tanjug