BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je predsednik Republike Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant, izdao naredbu Vojsci Srbije da bude u pripravnosti, odnosno da podigne stepen borbene gotovosti na nivo da može da odgovori na svaki zadatak.

“Naravno da niko ne želi nikakve sukobe ni ratove, niti mu pada na pamet da se igra takvih igara. Srbija je ozbiljna država i preduzima sve korake, da može da odgovori na svaku izazovnu situaciju i potencijalni problem”, rekao je Vučević za TV Hepi, komentarišući potez Aljbina Kurtija da samo delimično odloži odluku o preregistaciji, odnosno da ona ide u tzv. fazama.

Vučević je rekao i da mu se ne čini da je bilo šta rešeno, jer se sa Kurtijem nikada ne može biti načisto, te da je jutros već izdata prva opomena, zbog vozila sa KM tablicama, i da će se videti kakva će biti reakcija srpske zajednice.

Ministar je istakao i da ne veruje da međunarodna zajednica, odnosno pre svih zemlje Kvinte, nemaju uticaj na Kurtija i Prištinu.

Na konstataciju da nije prvi put da Kurti dobije “packe”, ali da ostaje pri svome, Vučević je naveo da se i po tome što on radi, može zaključiti da to “i nisu neke packe”.

Dodao je da je prisustvovao razgovoru predsednika Srbije sa delegacijom NATO, te da se čini da ni oni ne žele eskalaciju, već da se proces vrati za pregovarački sto, da se do rešenja doće dijalogom.

Vučević je naveo da je Vojska Srbije spremna da izvrši svaku naredbu predsednika, kao vrhovnog komandanta, štiteći Srbiju i sve građane, i vodeći računa o bezbednosti Srba na KiM.

“Kada Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da smo slabi ili kukavice i da mogu da nas ponižavaju”, rekao je Vučević.

Naveo je i da je nesporno da Priština radi na naoružavanju svojih snaga, suprotno Rezolucijom 1244, Kumanovskim sporazumom, i da postoji intencija da ono što oni zovu Kosovo dobije oružane snage.

Oni idu “de fakto” u formiranje vojske i to ne može da nas ostavi ravnodušne, dodao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je mnogostruko jača nego što je bila, postupa u skladu sa odlukama državnog vrha, snažnija nego ranije.

Kaže i da treba nastaviti jačanje VS, njenu pripremljenost, obučenost, naoružanje, popunjenost, da treba raditi na njenoj popularizaciji.

“Ne spremamo se za rat, ali ne možemo da budemo društvo nepripremljeno za situaciuje koje se dešavaju, čak i na elementarne nepogode”, naglasio je Vučević.

Dodao je da je velika stvar najavljeno povećanje plata u vojsci od 25 odsto.

“Nije to ni samo pitanje plate, tu su i obuća, odeća, ishrana, smeštaj, mogućnost da pripadnici sistema odbrane kupe jeftinije stan. Moraćemo i dalje o tome da razgovaramo, da stimulisemo ljude da budu u sistemu odbrane svoje zemlje. Vojska Srbije je najsnažniji odvraćajući mehanziam za one koji ne žele dobro Srbiji. Moramo da razumemo zašto se snaži vojska i izdvajaju sredstva”, rekao je Vučević.

Tanjug