BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da se Srbija dobro pripremila za zimu kada su u pitanju energenti i uložila dosta novca, da će imati dovoljno gasa, ali i da je počela da troši rezerve zato što ugovorene količine na dnevnom nivou nisu dovoljne da podmire potrebe.

Vučić je odgovarajući na pitanje da li će Srbija imati dovoljno gasa tokom zime, jer je počela da troši rezerve i šta će biti sa strujom, pošto je poslednjih dana zabeležena natprosečna potrosnja rekao da su zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom naše rezerve gasa danas 650 miliona kubnih metara.

On je dodao da je napravljen i dobar aranžman sa Bulgargasom juce i da kreću dodatne količine u pravcu Srbije da bi se trošilo manje rezervi.

“Nas gas danas spasava. Zahvaljujući panonskim elektranama TETO Novi Sad i TETO Pančevo mozemo da preživimo”, rekao je Vučić i napomenuo da to ne bi bilo moguće da se Srbija oslanja samo na ugalj i hidro potencijale.

Istakao je da se Srbija dobro pripremila, ali da je cena gasa otišla nagore četiri do pet puta za poslednjih devet dana.

“Bila je 250 evra za hiljadu kubnih metara gasa, a jutros ne može ispod 1 550 da se dobije”, ukazao je Vučić.

On je dodao da je Srbija kupovala jeftinije, ali da će sada i Austrija i Mađarska i druge zemlje morati da počnu da troše rezerve i da će time cena gasa i elektricne energije da raste.

Vucić je istakao da Srbija i dalje drzi izrazito nisku cenu struje i gasa za domacinstva i da to predstavlja način da se pomogne građanima, ali i firmama da mogu da ostanu u lancu proizvodnje u razlicitim oblastima industrije.

“Za nas je energetska infrastruktrua od presudnog značaja”, rekao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je odgovarajući na pitanje o snabdevenosti gasom da je zahvalan Srbiji, jer u ovom trenutku jedina ozbiljna kolicina gasa u Mađarsku dolazi iz pravca Srbije i svaki molekul gasa je stigao.

On je pohvalio Srbiju da u tom smislu postupa perfektno, i naveo da je dugo godina bilo isto i u suprotnom pravcu kada je gas iz Mađarske išao u Srbiju.

Kako je naglasio obe zemlje se ponšaju korektno i jedni na druge mogu da računaju ako se promeni situacija.

“Kada se u Evropi vide neprijateljstva mora da se pokaze da postoje dobra resenja i ovakvi primeri. Dok Srbija ima gasa imaće i Mađarska, a dok Mađarska ima gasa imaće i Srbija”, poručio je Orban.