BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će otputovati u Brisel, na sutrašnji sastanak, istakavši da putuje ne zato što misli da može da se napravi neki dogovor, već zato što ne želi da im pruži razlog da kažu da Srbije ne želi da učestvuje.

Vučić je, na televiziji Prva, na pitanje da li očekuje dogovor u Briselu, rekao da nije optimista.

„Do kasno sinoć nismo znali do kada bi trebalo da dođemo. Razgovori bi trebalo da počnu sutra ujutro u osam. Krenućemo ili večeras ili rano ujutro“, kazao je on.

Vučić je istakao da nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina.

Ukazao je da niko ne treba da misli da su u pitanju samo tablice.

Vučić je objasnio da je, kada je naša delegacija, koju je predvodila premijerka Ana Brnabić otputovala u Berlin na Samit Berlinskog procesa, gde su sklopljena tri važna sporazuma, Aljbin Kurti taj dan iskoristio da saopšti tri stvari.

„Te tri stvari su dovele do toga da Srbi napuste institucije i da budu uvereni da nema drugi put. Kurti je po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa i da je neće formirati, što je ponovio i prekjuče, ali o tome niko nije izvestio, jer u Beogradu ima mnogo medija na Kurtijevoj strani“, rekao je on.

Vučić je kazao da je Kurti time rekao da Briselski sporazum ne važi za njega, odnosno samo oni delovi koji mu odgovaraju.

„Saopštio je da će, što se tablica tiče, biti četiri faze – prva opomena do 21.novembra, posle toga novčane kazne, pa oduzimanje tablica i potom oduzimanje kola do 21.aprila“, dodao je on.

Vučić je kazao da je treća poruka koja je kap koja prelila čašu, bila odluka o smeni Nenada Ðurića komandira za sever, na šta nema pravo, i oko čega se pita.

„Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost za razgovor. Nisam optimista. Otićiću u Brisel ne što mislim da možemo da napravimo nešto, već da ne damo Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da Srbija ne želi da učetsvuje“, podvukao je on.

Vučić je istakao da su Srbi rekli da se mora formirati ZSO u skladu sa srpskim upravljačkim timom, a ne nemačkim nevladinim organizacijama, jer to nije nemačka nevladina organizacija.

„Taj predlog odavno imate i morate da ukinite odluku o tablicama. Mi smo rekli da moraju a oforme ZSO u skladu sa srpskog upravljačkog tima, ne nemačke nevladine organizacije. Taj predlog odavno imate, i morate da ukinite odluku o tablica“, rekao je on.