Carinici su 15. novembra 2022. godine tokom dubinske kontrole na području Subotice, zaplenili tovar od preko 5.000 elektronskih cigareta vredan oko 17.000 evra.

Prekršaj je otkriven tokom kontrole unutar carinskog područja, kada su carinski službanici na jednom parkingu u Subotici zatekli kombi vozilo stranih registarskih oznaka do vrha napunjeno kartonskim kutijama.

Na pitanje da li poseduje prateću dokumentaciju za robu koju prevozi, vozač je pokazao samo fakturu za 53 pakovanja elektronskih cigareta kupljenih u Češkoj po ceni od 16.779 evra, ali ne i neophodnu carinsku deklaraciju kojom bi bilo potvrđeno da su za tovar plaćene sve uvozne dažbine.

Istovarom i detaljnom kontrolom, utvrđeno je da se u kartonskim kutijama nalazi po 10 pakovanja od po 10 komada elektronskih cigareta raznih robnih marki. 

Kako vrednost krijumčarene robe prelazi trećinu vrednosti vozila, do okončanja postupka pred sudom, pokrenutog protiv vozača, zadržan je i kombi, čija je vrednost procenjena na oko 36.000 evra.